Ne kaže se uzalud da vlastita kuća ili stan ponekad može biti “rupa bez dna”. Održavanje najčešće zahtijeva i određeno ulaganje. Uz malo znanja i prakse moći ćete procijeniti za kakve se popravke u domu isplati izdvojiti novac, a koje bez problema možete odraditi i sami.

U nastavku zato pronađite potrebne informacije, ali i dozu motivacije.

1. Ako vam iz slavine curi voda, vjerojatno samo treba nova gumica

Curenje vode iz slavine može biti naporno, ali i donijeti iznenađenje na računu za vodu. Najčešće je prouzročeno dotrajalom gumicom koju je zaista lako promijeniti. Prije svega, zategnite propusni ventil ispod slavine. Nakon toga ulijevo odvijte poklopac na mehanizmu slavine na kojem je ručka. Većina je slavina univerzalnih karakteristika pa će se poklopac uglavnom odvrtati na lijevu stranu.

Na njegovom donjem dijelu, koji ulazi u tijelo slavine, možete pronaći segment u kojem se nalazi istrošena gumica. Uklonite ju i zamijenite novom – nataknite ju na vijak, stavite gornju pločicu i pritegnite maticom. Vratite mehanizam s ručkom u tijelo slavine, učvrstite ga i provjerite. Ako je sve u redu, možete ponovno otpustiti propusni ventil i pustiti vodu.

10-sitnih-kucnih-popravaka-slavina
Kap po kap – veliki račun za vodu!

2. Zamjenu glave tuša ili prekidača zaista ne morate platiti

Već ste probali očistiti glavu tuša namakanjem u vrećici s octom i nije bilo uspjeha? Pritisak vode još je uvijek slab i neravnomjeran? Izgleda da je ipak vrijeme za zamjenu. Komplete crijeva i glave tuša naći ćete u gotovo svakom supermarketu, a cijene su i više nego dostupne.

Popravak je stvarno jednostavan. Na slavini odvrnete priključak crijeva, a pritom dio koji stežete francuskim ključem zaštitite krpom, kako se ne bi oštetio. Odvojite staro crijevo, a vrh novog crijeva s maticom i gumicama pritegnete na slavinu. Pripazite da su gumice na mjestu, zatim pustite vodu i provjerite je li potrebno još malo dotegnuti spoj. Na samom kraju, glavu tuša spojite i zategnete na spoju s crijevom. I to je to!

3. Nije teško ni zakrpati rupe u zidu

Slojevi i slojevi boje, pucanje površine, bušenje tupim alatima ili jednostavno jako loši zidovi… A tek kad je u pitanju sve to skupa! Stručna je intervencija često preskupa, zato neravnine i rupe u zidovima ispravite sami.

Dobro se pripremite. Uklonite sve klimave dijelove oko rupe ili pukotine. Očistite prašinu. Manje nepravilnosti lako ćete ispuniti gotovom smjesom za gletanje, a za veće koristite izrađenu glet masu ili cement. Ljepljive krep trake će spriječiti pucanje ruba oko rupe dok ju krpate. Uz dobru lopaticu za struganje i zaglađivanje te mirnu i pažljivu ruku, vjerojatno će vas i susjedi zamoliti da pomognete oko njihovih zidova.

4. Pripremite prozore za hladnije dane

Vjetar vam se provlači kroz pukotine na prozorskom oknu? Ispunite ih i zagladite masom za kitanje. U prodavaonicama s alatima i građevinskim materijalima možete pronaći razne količine (i boje) kita, od najmanje tube do velike kante, a možete ga nabaviti već za desetak kuna.

Ipak, ako kit s vašeg prozora nije prestar ili oštećen, možete ga “oživiti” tako da ga uklonite s ruba, u njega umiješate laneno ulje i umijesite. Potom ga nanesete i zagladite lopaticom.

Kad mijenjate staklo, skinite stari kit, učvršćujuće čavliće i staklo, umetnite novo, osigurajte ga novim čavlićima te sve dovršite novim kitom.

10-sitnih-kucnih-popravaka-kitanje
Masom za kitanje protiv vjetra!

5. Popravite vodokotlić u nekoliko minuta

Kod vodokotlića najčešće je potrebna mala intervencija koja bi popravila stvar. Već kad otvorite poklopac, vrlo vjerojatno ćete prepoznati što treba učiniti.

Pa tako, ako voda neprestano pomalo curi, moguće je da samo treba namjestiti i vratiti “zvono” u svoje ležište, ali i zamoliti ukućane da ne budu teške ruke pri povlačenju vode. Vadite li zvono, ne zaboravite zaustaviti dovod vode, a usput provjerite i visinu plovka.

U slučaju brtvila i usisnog otvora pokrivenog kamencem, brzo rješenje pruža brusni papir ili željezna četka. Ako je brtvilo ipak previše “nagrizao” zub vremena, izvadite ga i zamijenite novim.

6. Odčepite umivaonik ili kuhinjski odvod

Kad se cijev začepi, glava zaboli! Kod blažih začepljenja “U” cijevi stvar možemo riješiti kipućom vodom ili pak namjenskim sredstvom za odčepljivanje, no pritom je važno pažljivo odabrati sredstvo prema vrsti materijala od kojeg je cijev izrađena.

Ako ništa od toga nije pomoglo, ipak morate otvoriti cijev. Ispod cijevi postavite posudu, odvrnite vijak na najnižem dijelu te ju mehanički očistite. Kad ju montirate natrag, cijev još jednom ispunite sredstvom za odčepljivanje i pustite da odstoji.

Ako voda još uvijek sporije otječe, dobro će vam doći gumeni odčepljivač odvoda. Da bi “ispumpavanje” bilo efikasno i pod pritiskom, ne zaboravite ugurati krpicu u otvor ispod slavine umivaonika.

7. Kadu ne trebate mijenjati, možete ju obnoviti

Razmišljali ste o kupnji nove kade? Radije ju emajlirajte! Potrebnu opremu nabavite u trgovinama za uređenje doma, a kadu pripremite tako da ju temeljito operete i osušite. Zatim ju prebrusite brusnim papirom i odstranite čestice preostale nakon brušenja. Rubove zaštitite ljepljivom trakom, zamijesite emajl i malim ga valjkom ravnomjerno nanesete na površine kade.

Najvažnije je strpljenje – jer slijedi sušenje koje traje 24 sata. Zato, suhoću novog emajla nikako ne provjeravajte prstima!

8. Kad trebate promjenu, promijenite boju

Želite obojiti ručkice s namještaja ili plohe kuhinjskih ladica, a pritom je loše vrijeme i nemate balkon? Nema veze, bacite se na posao! Odstranite jednu stranu obične kartonske kutije i u nju položite predmet kojem želite obnoviti boju. Sad ga možete obojiti kistom ili valjkom, bez straha da će kapljice boje završiti po okolnom namještaju ili pak podu.

Ako je u pitanju predmet okruglog ili ovalnog oblika, poput vaze za cvijeće, i tu ste “pokriveni”. Jednostavno probušite rupu u gornjem dijelu kartonske kutije, a predmet objesite na konopac koji ćete s vanjske, gornje strane kutije učvrstiti i od “propadanja” zaštititi umetanjem obične olovke.

Koristite li pritom i posudu za umakanje valjka u boju, prije samog bojenja prekrijte ju aluminijskom folijom. Tako ćete izbjeći dugotrajno ispiranje nataložene boje, a posudu očuvati za buduće male (i veće) renovacijske pothvate.

10-sitnih-kucnih-popravaka-bojenje
Nova boja = potpuno novi izgled i štih!

9. Sredite i klima uređaj

Čistoću klima uređaja važno je redovno održavati iz više razloga. Prvi i najvažniji definitivno je zdravlje. Osjetite li ustajali miris kad je klima upaljena, promijenite filter. U slučaju da ju samo želite “osvježiti”, filter operite, pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom za klime i ostavite da se suši, a za to vrijeme očistite sve utore od prašine.

Kontakt servisera čuvajte za slučaj da vam uređaj ne puše snažno kao kad ste ju kupili. Moguće je da nedostaje plina ili postoji neki kvar na vanjskoj jedinici, a taj je slučaj ipak najbolje prepustiti u ruke majstora s prikladnim alatom.

10. Lako zamijenite (i usput poravnajte) dotrajalu policu za knjige

Odvijač, nosači i polica su sve što trebate pri ovakvom sitnom popravku! Odvrnite nosače i sa zida skinite staru policu, potom očistite eventualne nečistoće i prašinu iz rupa te postavite novi komplet.

Ako poziciju nove police treba izravnati, pri postavljanju prvo učvrstite jedan nosač, postavite policu, a na nju libelu. Ako je u ravnini, oznakom obilježite poziciju na zidu, izbušite novu rupu i pričvrstite drugi nosač. Staru rupu, koja eventualno “izviruje” i vizualno smeta, možete lako zagletati.

Najljepše je biti svoj na svome!

Zaštitite imovinu i očuvajte zadovoljstvo i mir.