S buđenjem proljeća bude se naša razmišljanja o zdravim navikama. Želimo se riješiti stresa, probuditi tijelo iz zimskog sna i učiniti nešto dobro za sebe, a sve to, po mogućnosti, bez prevelikog troška. Bicikliranje je pravi primjer aktivnosti koja ispunjava sve zahtjeve, a ima i brojne prednosti.

1. Gradite dobro zdravlje

Malo aktivnosti ima toliko pozitivnih strana. Bicikliranje je jednostavno, praktično, jeftino, a iz mnogo razloga izvrsno za tijelo i um. Prije svega, vožnja biciklom pruža nam osjećaj slobode, a prirodno nam je i da uživamo u brzinama koje dostižemo. No osim toga, okretanjem pedala potičemo izlučivanje adrenalina i endorfina, čime postižemo dobro raspoloženje, rješavamo se stresa i bolje spavamo.

S druge strane, osim što ima pozitivan utjecaj na našu psihu, donosi nam dobrobit i po pitanju fizičkog zdravlja. Prema studiji objavljenoj u travnju 2017. godine, redovitom vožnjom biciklom poboljšavate cirkulaciju, smanjujete rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i raka te produžujete svoj životni vijek.

Također, bicikliranjem ‘budite’ bijela krvna zrnca, čime svoj imunitet održavate jakim. Tome doprinosi i činjenica da, umjesto u zagušenim autobusima, vlakovima i tramvajima češće boravite na svježem zraku.

2. Održavate formu

Bicikliranje zapravo čini odličnu kombinaciju aerobne vježbe i treninga mišića. Osim što u jednom satu vožnje umjerenim tempom možete potrošiti i do 300 kalorija, pedaliranjem gradite muskulaturu nogu, a time podižete i bazalni metabolizam. Imate li više mišićne mase, trošit ćete više kalorija dok, primjerice, sjedite u uredu ili spavate.

Uz izgradnju mišićne mase, važno je održati i dobro zdravlje kostiju. Žene su, posebice zbog hormonskih specifičnosti, nešto podložnije gubitku gustoće kostiju, pa i razvoju osteoporoze.

Pogađate, vožnja biciklom pomaže i u takvim slučajevima, što su potvrdili švedski znanstvenici. Prema studiji iz 2013. godine, žene srednje dobi koje su aktivne po pitanju vožnje biciklom, imaju znatno manji rizik od loma zapešća.

5-prednosti-bicikliranja-na-posao-02
Voziš, vježbaš i – štediš!

3. Vozite (se), a štedite

Osim što pedaliranjem direktno pozitivno utječete na svoje zdravstveno stanje, usput i štedite. Razmislite koliko mjesečno ulažete u kupnju goriva ili pak godišnje na održavanje i davanja vezana uz automobil. Tu su i druge stavke, poput plaćanja (i traženja!) parkinga, pa i “gužvanja” u javnom prijevozu. Kad jednom isprobate vožnju biciklom do posla, u svega nekoliko tjedana primijetit ćete znatnu uštedu – što novaca, što vremena.

Ako svoja dva kotača još uvijek nemate, imajte na umu da se u (n)ovu naviku isplati uložiti. Naravno, u skladu s mogućnostima. Izbor bicikala zaista je ogroman. Od novih na rate i uz razne akcije i popuste do rabljenih na oglasnicima, grupama na društvenim mrežama, sajmovima i buvljacima, bicikl po mjeri (i idealnoj cijeni) zaista nije teško pronaći. Naravno, savjetujemo i nabavku kvalitetnog U-locka te sajle, kojima ćete svoj bicikl efikasno zaštititi od krađe.

4. Izbjegavate gužve

Nije naodmet još jednom naglasiti koliko je oslobađajuće odmaknuti se od prometnih čepova, gužve u javno-prijevoznim sredstvima, a na posao stići bez strke i nervoze. I kašnjenja, jer ne pratite raspored prijevoza, već se pouzdajete sami u sebe i svoje prometalo na dva kotača.

Bicikliranje je brzo i efikasno, a s lakoćom možete izbjeći i najveće zastoje na cesti. Kad krenete biciklirati s posla i natrag, slobodno se pohvalite kolegama koliko malo vremena, a i živaca trošite na transport.

5. Uživate u prirodi i čuvate okoliš

Bicikliranje je idealna prilika da uživate u prirodnim ljepotama, ali i način da svoj grad doživite iz potpuno nove, svježe perspektive. Također, svojom aktivnošću izravno doprinosite očuvanju okoliša.

Vjerojatno vam prvo na pamet padaju ispušni plinovi. Zaista, za pokretanje bicikla ne trebate gorivo, motorno ulje ni baterije, samo malo volje i vlastitu snagu mišića. No ništa manje bitna nije ni činjenica da je za izradu bicikala potrebno mnogo manje resursa i energije u odnosu na, primjerice, automobil.

Putovanje do posla i natrag ne mora biti dosadno i naporno.

Uživajte na svoja dva kotača, a sigurnost prepustite nama.