Od posla pa do privatne sfere, život čini niz odluka koje oblikuju našu svakodnevicu. Da bi bila uspješnija i ljepša, te je odluke važno donijeti što prije.

Trideseta je godina života svojevrstan simbol, za većinu ljudi spona između studentskog doba i onog zrelijeg, “odraslijeg” života. Upravo u tim godinama, možda nešto prije ili netom poslije, krećemo ozbiljnije razmišljati, planirati i odlučivati o osobnom razvoju, karijeri i obitelji.

1. Krenite od sebe samih

Poći od točke osobnog razvoja uvijek je dobra, a često i ključna odluka. Posvetiti se sebi, promisliti dosadašnje navike, razmisliti o novima i općenito poraditi na vlastitom zdravlju, psihičkom i fizičkom, odluka je koja se ne tiče isključivo vas samih. Zdravlje prvenstveno valja razmatrati u kontekstu zaloga za sadašnjost i budućnost. Kad smo u potpunosti zdravi, dobre forme, kad smo svježi i bistrog uma, možemo dati sve od sebe na poslu i kod kuće.

Najbitnije, dobro nam zdravlje omogućuje da budemo tu kad je drugima, našim roditeljima, supružnicima i djeci, potrebna podrška. Promjena navika možda jest mukotrpna, no čini temelj za sve vaše planove i važne odluke koje vam predstoje. Pokrenite se i krenite malim, ali sigurnim koracima. Obavite preventivne preglede koje već godinama zanemarujete, isprobajte jogu kod kuće ili se pridružite trkačkoj školi, u prehranu uvrstite više povrća i zdrave sokove. Hodajte što češće možete! Svaka pozitivna promjena koju primijetite (a bit će ih), potaknut će vas da i dalje radite na sebi, za sebe i za one koje volite.

Joga-u-grupi
Zdravije navike lakše je usvajati u društvu.

2. Konačno se riješite straha

Što raditi i čime se baviti u životu? Pitanje je to koje se, bez iznimke, postavlja svakome. Nagrađivani američki novinar i pisac Po Bronson odgovor je pokušao pronaći dvogodišnjim istraživanjem, intervjuiranjem i profiliranjem 50 ljudi. Iako su ispitanici bili vrlo različiti, jedna im je karakteristika bila zajednička – a to je upravo strah. Prema Bronsonu, većina nas se toliko boji mogućih scenarija i razvoja događaja da čak 70% emocionalne energije potrošimo na samo strahovanje, iako se 90% negativnih ishoda nikada ne dogodi. Neki, poput poznatog investitora i autora Tima Ferrissa čak ističu kako bismo, umjesto ciljeva, prvo trebali definirati vlastite strahove, uvijek ih iznova osvještavati i raditi na tome da odluke ne oblikujemo prema onome čega se bojimo, već prema ciljevima koje želimo postići.

3. Odredite životne prioritete

Kad su u pitanju prioriteti, nema pravih ili krivih odgovora i smjerova; svatko od nas naprosto ima drukčiju viziju budućnosti, nastojanja i ideje koje želi ostvariti. No, dobro definirani, jasni prioriteti olakšat će vam svaku odluku koju ćete donijeti do tridesete godine života, ali i kasnije. Želite nastaviti obrazovanje na prestižnom fakultetu? Vjerojatno vam prije slijede pripreme, što osobne, što financijske. Možda razmišljate o promjeni karijere, pokretanju posla, pa će se vaš život usmjeriti na sve korake koji do toga vode. Ako biste voljeli što prije zasnovati veliku obitelj i veliki dom ispunjen dječjim smijehom, što prije to trebate i isplanirati. Jasno, ovo je odluka koju nije lako donijeti i apsolutno definirati, no važno je o njoj razmišljati. Dobar stari papir i olovka pomoći će vam u tome da osvijestite misli, a uvijek ćete im se moći i vratiti.

Ured-programiranje
Odvažite se na promjene koje želite.

4. Definirajte smjer (buduće) karijere

Zadovoljstvo zanimanjem, radnom pozicijom i poslovnim okruženjem definitivno utječe na sva polja života. Govorimo li u brojkama, prosječan radni vijek koji provedemo obavljajući posao, ugrubo gledajući, iznosi gotovo 60 tisuća sati! Važno je da ih ispunite poslom koji volite i u kojem se vidite. Upravo je u ovom kontekstu bitno riješiti se straha i neopterećeno razmisliti kojim putem, kad je karijera u pitanju, želite ići. Možda zvuči kao klišej, no zaista nikad nije kasno, naročito u kontekstu novih i traženih zanimanja današnjice, da naučite nešto novo, vratite se na fakultet, upišete tečaj, obavite prekvalifikaciju i krenete iznova, ali s jasnom vizijom, sretniji i ispunjeniji.

5. Počnije (konkretnije) planirati i štedjeti

Odluke koje se donose u mladosti važne su i pod “stare dane”. Bitne su i za vas i za vaše najbliže. Sad je zato dobar trenutak da razmislite o tome što konkretno možete učiniti kako biste pomogli svojoj djeci, roditeljima, rodbini. Štednja je vrijedna navika, uvijek se isplati, a baratate li već određenim iznosom ušteđevine, možete ga i investirati. Današnjica vam nudi doista mnogo opcija uz koje svojoj obitelji možete priuštiti financijski sigurniju budućnost, a sebi pokoju brigu manje.

Planirajte u sadašnjosti, uživajte u budućnosti.

Otkrijte kako vam u tome možemo pomoći.