I ako ste roditelj i ako to tek planirate postati, ovi će vas detalji podsjetiti na bitno i pružiti vam svjež pogled na odgoj djece.

Radi se, jamačno, o najzahtjevnijem zadatku i izazovu s kojim se u životu možete suočiti. Vodite li se svojom intuicijom, iskustvima onih kojima najviše vjerujete, ali i temeljnim preporukama za roditelje, i takav je izazov moguće sasvim uspješno “savladati”.

1. Gajite samopouzdanje, ali s mjerom

Za rad na samopouzdanju, što vašem, što djetetovom, nikad nije kasno – ali ni rano. Prema istraživanju iz 2016. godine, objavljenom u časopisu Journal of Experimental Social Psychology, djeca u dobi od 5 godina već imaju itekako mjerljivu razinu samopouzdanja, niskog ili visokog. Još bitnije, poimanje sebe u pozitivnom ili pak negativnom svjetlu razvijaju prije polaska u školu, što znatno utječe na to kako će se osjećati među školskim klupama i razrednim vršnjacima.

Iako razvoj samopouzdanja zvuči vrlo kompleksno i neodređeno, u pitanju je zapravo sasvim prirodna interakcija s djetetom na koju samo trebate obratiti nešto više pažnje. Primjerice, ponudite mu da samo odabere odjeću koju će obući ili zamolite da posloži kutije s igračkama. Pripazite da pred dijete ne postavite zadatke koji mu predstavljaju prevelik zalogaj. Naočigled sitnice, ovakvi će zadaci pomoći da osvijesti osjećaj ponosa i ispunjenosti.

2. Budite dobar uzor, ali i oslonac

Opće je poznato da djeca u ranijoj dobi naveliko uče kopiranjem. Imitiraju ponašanje ljudi u svojoj okolini i tako se uče igrati, komunicirati, čak i izražavati obrise svog karaktera. Tu činjenicu valja imati u vidu tijekom svakog dana – pa i kad je loš. S druge strane, svako dijete raste i napreduje prema svojoj „krivulji“. Na vama je da ga u tom napretku podržite, bez stvaranja pritiska.

3. Djeca možda ne razumiju, ali osjećaju

Kao roditelji, sadašnji ili budući, vjerojatno znate kako su prve 3 godine najvažnije. Jesu, dakako, no više od nekoliko istraživanja je pokazalo da je odnos prema djetetu ključan u svim razvojnim fazama – sve do odraslosti. Znanstvenici s Duke University Medical School su 2010. zaključili kako su djeca naročito privrženih i posvećenih majki u kasnijoj dobi sretnija i manje anksiozna.

Odnosi u široj obitelji također čine model po kojem će dijete steći osjećaj o odnosima općenito. Nastojte održati izvrsnu i iskrenu komunikaciju, odredite zajedničko vrijeme i držite se sitnih obiteljskih rituala, poput popodnevnog druženja na terasi ili tradicionalne večere. Znanost je potvrdila i važnost zagrljaja u rastu i razvoju djeteta (čak i za imunitet!) pa ne zaboravite grliti svoje mališane – što češće, to bolje.

7 detalja u odgoju djece_03
Ne propustite pokazati ljubav.

4. Očekujte mnogo, ali budite spremni na manje

Djeca često, ni ne sluteći, imaju doista velike planove i ambicije. Od malih nogu žele osvajati nebo i zemlju, svemir i oceane, graditi dvorce, voziti utrke. Takva maštanja dio su odrastanja koji moraju proći. No, problem nastaje kad takve (možda ne takve, ali jednako velike) ambicije imaju roditelji u ime djeteta. Osluškujte svoje najmanje od prvih koraka, otkrijte afinitete i talente pa ih polagano usmjeravajte. Budite u skladu s njihovim željama i mogućnostima, no dopustite da sami pronađu svoj put.

5. Naučite ih optimizmu, ali i realnom pogledu na svijet

Zašto je važno da u vašem domu vladaju pozitivne emocije i ugodna atmosfera? Između ostalog, i zbog optimizma! Prema psiholozima, takav način razmišljanja mališanima je sasvim prirodan (ponešto i nasljedan), no u napetom okruženju naprosto prelazi na drugu stranu spektra. Pesimizam u djece, kažu brojne studije, itekako može potaknuti pojavu depresije, lošije zdravlje i rezultate u školi. No, pozitivno je to što se optimizam može učiti i vježbati. Ključ svega ponovno je, pogađate, komunikacija. Razgovarajte, komentirajte, promišljajte i pokušajte u svemu (zajednički) vidjeti napola punu čašu.

6. Posvetite se kognitivnim funkcijama, ali i emocijama

Vjerojatno znate da se kognitivne sposobnosti djeteta zapravo odnose na njegove spoznajne funkcije. Kako točno spoznajemo svijet oko sebe? Prvo se trudimo usmjeriti pozornost i pažnju, zatim prikupljamo informacije putem osjetila, „pospremamo“ ih, obrađujemo pa donosimo određeno mišljenje, zaključak ili sud koji, kako obično to biva, dijelimo s drugima uz pomoć govora i jezika.

Takve vještine dijete postupno usavršava kroz vaše zajedničko vrijeme, razne izazove, mozgalice, didaktičke igračke i interakciju s vršnjacima. No, mališane je važno usmjeriti i prema razvitku emocionalne inteligencije, pri čemu je najvažnija vaša, roditeljska uloga. Budite nedvosmisleni kad su osjećaji u pitanju, jasno ih komunicirajte, a djecu od najranije dobi nastojte učiti razumijevanju i empatiji.

7 detalja u odgoju djece_04
Naučite ih raznim vještinama, ali prije svega optimizmu i empatiji.

7. Ne možete na sve utjecati, ali ih možete pripremiti

Moglo bi se reći da roditeljska uloga ima dvije strane, i tešku i lijepu. Zasigurno teško pada činjenica da, koliko god to željeli, ne možete isplanirati i predvidjeti baš sve ono što vaše mališane u životu čeka. No, lijepo je to što se već danas možete pobrinuti za njihovu financijski sigurniju budućnost.

Osigurajte svom djetetu stabilne financijske temelje.

Razmislite o životno štednom osiguranju za djecu.