Ljeto nije samo vrijeme godišnjih odmora i uživanja u suncu i moru, nego i vrijeme povećanog broja provala i krađa u stanove i kuće.

Budući da zasigurno ne biste voljeli da vas po povratku s godišnjeg odmora dočeka neugodno iznenađenje, poslužite se savjetima kako maksimalno zaštititi svoj dom od neželjenih posjetitelja.

1. Dobri, stari alarm

Jedan od najpopularnijih načina zaštite svakako je alarm. Iako je njegova prva funkcija dojavna, alarm definitivno otežava provalniku jer mu daje veću mogućnost da će biti otkriven. Ako imate alarmni sustav, nipošto ga ne zaboravite uključiti (da, i to se zna dogoditi).

2. Ključu nije mjesto ispod otirača

Ako ste jedni od onih koji rezervne ključeve ostavljaju ispod otirača, u posude za cvijeće ili na slična mjesta, vrijeme je da prestanete s tom praksom. To bi vam trebalo vrijediti i općenito, a posebice onda kada duže vremena izbivate od doma.

3. Pazite na društvene mreže

Mnogi vole pokazivati drugima svaki detalj svoga života, posebice na društvenim mrežama. Tko voli, nek’ izvoli, ali barem za vrijeme godišnjeg odmora učinite svoje profile vidljivima samo svojim prijateljima. Uradite to čisto iz mjera opreza jer nikad ne znate odakle provalnici vrebaju.

7-nacina-kako-zastititi-svoj-dom-od-provala-i-kradja-drustvene-mreze
Selfie na plaži, provalnik u vašem domu – oprez sa “šeranjem” na društvenim mrežama!

4. Susjed je zlato

Iako su vremena danas takva da mnogi ljudi ne znaju ime svog prvog susjeda, znajte da dobar susjed zlata vrijedi. Ostavite susjedu rezervni ključ od svoga stana uz zamolbu da tu i tamo prekontrolira je li sve na svome mjestu.

Osim toga, već samim tim što ćete svoje susjede obavijestiti da vas neće biti neko vrijeme, oni će znati da su neobične posjete vašem stanu ili kući pomalo sumnjive. Zbog toga će moći pravovaljano reagirati, a vaš će dom ostati zaštićen.

5. Ne zaboravite na sandučić za poštu

U slučaju da ćete iz doma izbivati duže vrijeme, pobrinite se i da vam se poštanski sandučić redovito prazni. Ako provalnik zatekne poštanski sandučić u koji više ni jedna kuverta ne stane, bit će mu to dovoljan znak da je zrak čist za akciju. Nemojte mu to dopustiti.

Radije se sjetite prethodnog savjeta: susjed, koji će umjesto vas uzimati vašu poštu, zlata vrijedi.

7-nacina-kako-zastititi-svoj-dom-od-provala-i-kradja-posta
“Susjed, možete li uzeti moju poštu dok me nema?”

6. Novcu nije mjesto – u čarapama

Sve vrijedne stvari poput novca, zlata, gadgeta i slično ne ostavljajte kao da ste u stanu ili kući. Pospremite ih na neko sigurno mjesto koje ne podrazumijeva policu s rubljem, čarapama i slično. Vjerujte, lopovi znaju gdje će što tražiti.

7. Mislite i na sigurnost izvana

Iako se u stanove najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, provalnici koriste i sve druge načine da nepozvani uđu u vaš dom. To posebno vrijedi za one koji žive u kućama.

Nemojte u svojim dvorištima ostavljati predmete koji će provalnicima olakšati ulazak u vaš dom. Dakle, prije odlaska na godišnji odmor, sanduke, ljestve i slične predmete pospremite u zatvoren prostor.

Bezbrižno uživanje u ljetu bit će potpuno tek kada bude sigurno.

Kliknite i doznajte kako zaštititi svoj dom pomoću GRAWE DOM paketa osiguranja.