Zamislite financijsku stabilnost kao temelje kuće. Beton je dobro isplaniran budžet, a štednja je armatura – ono što ga čini čvrstim i otpornim na godine koje dolaze. Njihovom sinergijom zapravo gradimo temelje boljeg, bezbrižnijeg življenja i ljepše svakodnevice. Kako te poruke prenijeti najmlađima i pomoći im razviti naviku štednje?

Nije jednako štedite li za stan, bicikl ili dizajnerski par cipela. No u tom je procesu najvažnija – dosljednost. Takvom se tipu odgovornosti učimo cijelog života, ali prve korake financijske pismenosti ostvarujemo u najmlađoj dobi, kroz odgoj u vlastitoj obitelji.

Dosljednost i druge dobre, zdrave navike koje se tiču financija važno je od malih nogu prenositi na djecu. To ne mora biti teško i zamorno, baš suprotno. Krenite od malih, pozitivnih koraka, igrajte se s mališanima i prenosite im edukativne poruke kroz zabavu i druženje. Evo i kako.

1. Budite dobar uzor

Iskoristite svakodnevne situacije kao prilike za neobavezne razgovore o novcu. Vodite dijete sa sobom u kupnju namirnica, podignite ga do poštanskog sandučića da samo izvadi račune. Dopustite mu da propitkuje i sami procijenite koja mu je količina informacija dovoljna.

U početku je dovoljno objasniti da novci imaju svoju vrijednost i da ga razmjenjujemo kako bismo došli do svega što nam je potrebno. Također, takvi će razgovori i vas potaknuti na promišljanje o vlastitom novcu. Kako još više bezbrižno staviti “na stranu” i bolje isplanirati budžet već od iduće plaće pitanja su koja će vam sigurno pasti na pamet.

Ne zaboravite, djeca su poput spužve – što ranije krenemo s određenim temama, ranije će i steći “dobru podlogu” znanja.

2. Približite djeci štednju kroz ono što vole

Ako je već upoznato s pojmom, sama spomen štednje kod djeteta vjerojatno izaziva mrštenje. Dijete pomišlja na igračku koju upravo zbog te mrske štednje neće dobiti istog trenutka i na sve roditeljsko prigovaranje koje mu se sprema. Ipak, situacija može biti dijametralno suprotna.

Protiv negativnih konotacija borite se – njihovim interesima! Odricanje od jedne sitnice zbog dugoročno boljeg cilja svom djetetu objasnite kroz ono što najviše voli: Ako ne kupujemo sladoled svaki dan, na kraju tjedna u tvojoj je kasici sigurnih 50 kuna. Uštediš na sladoledu i tim si novcem svakog mjeseca platiš taj trening karatea na koji želiš ići s Markom! 

kasica-prasica
Odlična motivacija za štednju može biti kasica koju će dijete izraditi uz malo vaše pomoći.

3. Izradite simpatičnu kasicu koja ne mora biti prasica

Odličan poticaj za štednju može biti i simpatično izrađena ili ukrašena kasica. Može se izraditi od bilo čega što vam je pri ruci – običnog tvrđeg papira, kartona ili prozirnih staklenki. Zajedničkim snagama naslikajte omiljene motive uz pomoć vodenih boja, ili tempera, zalijepite ukrasne vrpce, gumbe… Nebo je granica!

Možda će baš prizor kovanica u staklenci mališana (ili vas) podsjećati da se svakog dana ubaci nešto novca.

Ako vaše dijete inzistira na klasičnoj kasici – prasici, nema problema! Pogledajte jednostavan slikovni vodič za izradu simpatične kasice.

4. Oslikajte napredak u tablici štednje

Vizualizacija je odlična stvar i uvijek pali. Prikažite proces štednje na panou kojeg ćete zajedno osmisliti. Izradite šarenu mjesečnu tablicu i kroz druženje vodite evidenciju ušteđenog novca. Naslikajte i cilj koji će predstavljati ono što dijete najviše želi.

Takav će vizualni prikaz dijete motivirati da svakog dana “izvrši svoju obavezu”, pohvali vam se i pokaže da vas sluša, a cijeli će proces pružiti priliku za jačanje vašeg odnosa kroz zabavno ispunjavanje i sažimanje mjesečne štednje.

7-trikova-za-naviku-stednje-02
Želje i potrebe nisu ista stvar. Kako objasniti djetetu zašto mu trebaju tenisice, ali ne i novi autić?

5) Pomozite djetetu da odredi prioritete

Želje i potrebe nisu ista stvar, a to je potrebno objasniti i najmlađima. No, kako objasniti da nove tenisice, u odnosu na akcijsku figuricu ili Lego kocke, ipak moraju imati prednost?

Pojasnite da im upravo te tenisice omogućavaju da ne hodaju bosi i da im nije hladno. Neophodne su jer nam trebaju većinu dana, dok nam igračka treba samo kraći dio jutra ili popodneva. Na taj način probajte utjecati i na cilj koje si dijete želi postaviti u procesu štednje.

Ako trenira neki od sportova, svoju će ušteđevinu vjerojatno htjeti usmjeriti upravo na svoj hobi. Pomognite mu da probudi motivaciju – ako je riječ o plesu, pronađite, primjerice, ljetni plesni kamp za koji može štedjeti tijekom cijele godine, a ako trenira tenis, bacite mu “bubu u uho” o boljem reketu ili drugom komadu sportske opreme.

6) Ponudite nagradu za ispunjenje cilja

Trud se cijeni, zato ne zaboravite male nagrade u obliku određene “provizije”. Iako mogu biti u formi iznenadne svote na kraju mjeseca, takav konkretan vid motivacije za štednju možete “ugovoriti” na samom početku.

Ako djetetu, primjerice, objasnite da na ušteđenih 100 kn od vas dobiva dodatnih 30, to će ga potaknuti da što dosljednije prikuplja iznose u svojoj kasici.

7) I nematerijalno je važno

Koliko ste se puta uhvatili u trenutku kad shvatite da vam netom kupljena košulja ili par štikli i nisu priuštili neku veliku sreću? Sami po sebi, predmeti nam ne donose nezaboravne uspomene na druženje, smijeh, zabavu, viđene prizore i doživljene trenutke. Još nam teže stvaraju onaj osjećaj škakljanja u prsima kad se sjetite dragog događaja prije nekoliko godina.

Znanje je ipak vrjednije, zato je djecu od malih nogu dobro poticati na učenje, upoznavanje ljudi, mjesta i skupljanje iskustava. Ukažite djeci na brzinu današnjeg života, osvijestite ih o vrijednostima kojima smo “bombardirani” i postepeno ih, kroz svakodnevne situacije, potičite da budu strpljiva i tolerantna.

Zapamtite, dobri su temelji uvjet sigurnosti – baš u svakom pogledu.

Želite konkretnije pomoći djeci sa štednjom? Evo kako!

GRAWE programi osiguranja za djecu “GRAWE Kids, Tobi i Tobi ekspress” pomoći će vam da osigurate financijsku stabilnost za budućnost svoje djece.