Bila to intimna ceremonija ili veliko slavlje za nekoliko generacija u obitelji, vjenčanje je velik korak. Prije nego zakoračite u zajedničku budućnost, važno je da krenete putem dobrog planiranja, promišljanja i, prije svega, kvalitetne komunikacije.

1. Isplanirajte troškove

Želite li biti bez ijedne jedine brige na svoj veliki dan, vjenčanje ćete planirati dulje vrijeme. Na prvu se čini kako su vjenčanica i odijelo, buket iz snova i bajkovito uređenje sale apsolutni prioriteti. Ipak, važno je stati na loptu i sjetiti se kako iza svake stavke na popisu stoji (ograničen) budžet. No, nemojte se obeshrabriti.

Dapače, krenete li dovoljno rano zapisivati ideje o tome kako bi vaše vjenčanje trebalo izgledati, na vrijeme ćete prepoznati koliko i na čemu zapravo možete uštedjeti – bez da se ičega odreknete.

2. Nemojte se ‘zalijetati’

Prvo pravilo planiranja vjenčanja zato upozorava da dvaput razmislite o svakoj pojedinoj stavci vašeg plana.

Primjerice, iako se ideja zavjetovanja na plaži doima romantičnom, mogla bi vas višestruko više koštati. Vjenčanjem kod matičara možda ćete utrošiti nešto više vremena i truda na organizaciju uzvanika, no uštedjet ćete poprilične novce.

Unajmljivanje svečane odjeće, umjesto njihove kupnje, također će vas nakon velikog dana ostaviti nešto punijih novčanika.

7-financijskih-koraka-prije-vjencanja-01
Dekor je bitan, ali dvaput razmislite o svakoj stavci vašeg plana.

3. Razgovarajte o prošlosti

Kvalitetna je komunikacija ključ uspjeha svakog braka, pa tako i kad se radi o financijskoj prošlosti.

Ako se tijekom veze svojem partneru još niste u potpunosti otvorili po pitanju eventualnih dugova iz studentskih dana, mogućeg ovršnog postupka ili postojećeg kredita, sad je definitivno vrijeme da stavite karte na stol.

4. Upoznajte (i prodiskutirajte) navike trošenja

Čim ste odlučiti ozakoniti zajedničku budućnost, pretpostavka je da si odgovarate baš u svakom pogledu. No, smatrate li već sad da vaša bolja polovica previše novca ulaže u posao koji nikako da krene ili pak bavljenje hobijem, važno je da o tome otvoreno razgovarate.

5. Razmišljajte o budućnosti

Svoje ćete sutra sad kreirati zajedničkim snagama. To itekako može veseliti, ali i donijeti brige. Baš kao i kod planiranja samog vjenčanja, i za planiranje budućnosti zato nikad nije prerano.

Želite li izgraditi kuću? Možda renovirati stan? Kupiti novi automobil ili zemljište izvan gradske gužve? Planirate li djecu? Ili, za sad, samo stambeni kredit? Sve su to pitanja koja morate staviti na papir i na njih zajednički odgovoriti.

7-financijskih-koraka-prije-vjencanja-02
Želite kupiti kuću ili renovirati stan? Sva pitanja stavite na papir.

6. Krenite štedjeti (i pametno ulagati)

Sigurnoj budućnosti svi težimo, naročito kad se skrasimo. Osim štednje za planove i želje, ali i stavljanja novca sa strane za crne dane, tržište nam tako pruža mogućnost da ostvarimo i dodatne prinose ulaganjem u, primjerice, investicijske fondove.

Što god odlučili, važno je da u svakom trenutku shvaćate svoju financijsku situaciju. Znate li, primjerice, kako biste se financirali u razdoblju traženja novog posla, vjerojatno dobro raspolažete svojim novcem.

7. Pobrinite se za financijsku stabilnost najbližih

Štednja se uvijek isplati, no uz nju vrlo često vežemo određeni cilj, poput kupnje vikendice ili ljetovanja na drugom kontinentu. S druge strane, nije rijetkost da nam život jednostavno pomrsi planove i dovede nas u sasvim neočekivane situacije.

Možda je najbolje računati i na njih pa razmisliti o osiguranju života. Pobrinete li se na vrijeme za trenutke u kojima vaša obitelj ne bude mogla računati na vas, osigurat ćete bezbrižnost i njima i sebi.

Budućnost je u vašim rukama.

Isplanirajte je odgovorno.