Mnogi kažu kako je uloga roditelja najteža u kojoj ćete se naći. Zamišljate li se sve ozbiljnije u njoj, često razmišljajući o tome da povećate svoju obitelj, neka vašu odluku poprate i koraci koji slijede.

Usredotočite se na svoje zdravlje

Neovisno o situaciji u kojoj se nalazili ili planovima koje smo davno ili tek netom kreirali, na dobro zdravlje baš svi računamo. No, o zdravlju se, nažalost, obično ne razmišlja sve dok ne “zaškripi”. I onda se, sudeći prema nekim podacima, traže brza rješenja. Prema agenciji Hendal, gotovo 70% ljudi u nas tegobe liječi na svoju ruku, bez savjetovanja s liječnikom. Oko 16% njih informacije vezane uz zdravlje primarno traže na internetu, umjesto kod svog doktora. Kad dođe do zdravstvene poteškoće, slobodno se samostalno informirajte, no važno je da primarne informacije i stručno mišljenje uvijek dobijete od stručnjaka. I kad ste u potpunosti zdravi, možete si pružiti sitnice koje tijelu uvijek dobro dođu. Ponajviše su to aktivni oblici vitamina i minerala, probiotici, fermentirana hrana i, naravno, sport po izboru koji vas rješava stresa i napetosti.

Roditeljstvo-02
Budite im uzor svakog dana i u svakom pogledu.

Krenite sa zdravim navikama

Upamtite, zdravlje je polazišna točka koja određuje začeće, ali i zdravstveni status vašeg budućeg djeteta. Način na koji se odnosite prema vlastitom tijelu, njegovom fizičkom i psihičkom dijelu, itekako utječe na moguću pojavu dječjih alergija, dermatoloških i probavnih poteškoća, autoimunih stanja, čak i autizma. S druge strane, vaši su izbori važni i dok dijete odrasta. Odluke o izboru hrane, količini aktivnosti u danu, igri i zabavi, emocionalnoj podršci, pa i vaša briga o vlastitom zdravlju – čimbenici su koji će odrediti razvoj mališana, ali i njegove samostalne odluke i navike. Promatra li vas dijete dok posvećeno vježbate, pripremate zdrave obroke, redovito odlazite kod liječnika, stomatologa, a između svega se i dovoljno odmarate, mnogo je veća mogućnost da će takve dobre navike i samo usvojiti. Naravno, isto vrijedi i u obrnutom slučaju. Izbor je, nažalost ili nasreću, na vama.

Osvijestite svoje prihode (i troškove)

Broj jedan kvalitetnog planiranja uvijek su financije, a dolazak potomstva svakako je događaj koji valja isplanirati i s te, novčane strane. Prvo razmislite o svom zaposlenju. Je li dugoročno, je li dugoročno isplativo, pruža li vam se prilika za napredak i, naposljetku, pronalazite li na svom radnom mjestu neophodnu financijsku sigurnost. Ako i niste sigurni u odgovore na ova pitanja, idealno bi bilo da ih riješite prije povećanja obitelji. Neka od konkretnijih rješenja su traženje ugovora o radu na neodređeno ili nove pozicije sukladno iskustvu, stažu u tvrtci i afinitetima. Ako ste na to spremni, tu je možda i opcija promjene posla. Naravno, druga strana medalje vaši su troškovi. Uspijevate li zaraditi koliko potrošite, možda nešto više? Jeste li u dugu, minusima? Planiranje iskoristite i da pokušate složiti plan podmirenja eventualnih dugova u prihvatljivim mjesečnim iznosima. Koliko god se privremeno morali odreći nekih stvari, mnogo će vam više značiti svjež početak. Naročito u trenutku kad postanete roditelj.

Roditeljstvo-03
Odluke i planove, čak i one najmanje, donosite zajedno.

Kreirajte okviran godišnji budžet

Ako su vam se pomalo nagomilali neplaćeni računi, a događa se, vjerojatno niste imali plan potrošnje i okvirno raspisan budžet na godišnjoj razini. Zašto je bitno da ga imate? Budžet, prije svega, slobodno možete smatrati svojim vodičem za upravljanje svakodnevicom. Manje-više svima su zajednički troškovi stana ili kuće, automobila, svih popratnih ulaganja i održavanja, medicinskih usluga. Tu su zatim troškovi režija, telefona i interneta, hrane, goriva, izdataka za sportske aktivnosti, izlaske i iznosi kojima pomažemo bliskim članovima obitelji. Sve navedeno, uz vaše specifične troškove, trebalo bi se naći u procjeni godišnjeg budžeta. Time ćete puno lakše spriječiti nova zaduživanja, podnijeti eventualne neplanirane troškove i isplanirati nabavku svih stvari potrebnih novorođenčetu.

Upoznajte se s cijenama dječjih potrepština

Nije rijetkost da mladi roditelji međusobno posuđuju, dijele i poklanjaju odjeću, obuću i opremu za bebe. Ako ste te sreće, već ste si uštedjeli podosta novaca i muke prilikom traženja akcija i kupovine po dućanima. No, ako vam ipak predstoji kupovina, pametnim planiranjem šopinga također ćete si priskrbiti određenu uštedu. Prije svega, dobro se informirajte kako biste znali što uopće očekivati. Cijene dječjih potrepština mogu biti poprilično visoke, no bez brige. Kolica, autosjedalicu, prematalicu i drugu opremu u raznim ćete oglasnicima ili na društvenim mrežama često naći rabljenu, u dobrom stanju i po dobrim cijenama. Pretplatite se na newslettere online dječjih trgovina i pratite akcije na web stranicama posvećenim usporedbi cijena. Lakše ćete pronaći odjevne komade na raznim popustima. Naravno, ne propustite ni razdoblja sniženja, dječje sajmove i buvljake.

Roditeljstvo-04
Što prije krenete s pripremama, prije ćete se riješiti nedoumica i strahova.

Usvojite praktična (pred)znanja

Kad konačno preuzmete, kako kažu, najvažniju životnu ulogu, dobro će vam doći određeno predznanje o važnim stvarima. Hranjenje bebe, od dojenja do dohrane, zatim kupanje i njega, uspavljivanje, sigurnost – sve su to detalji o kojima nešto više valja saznati i prije samog dolaska djeteta. Internet je prepun pouzdanih vodiča za postavljanje autosjedalica, nošenje djece, korištenje platnenih pelena, zdravo pripremanje kašica.  Imate priliku već unaprijed saznati detalje i odrediti što ćete usvojiti, a što zaobići. U Hrvatskoj su aktivne i udruge posvećene roditeljstvu kao što je Roda. U udruzi periodično provode provjere sigurnosti autosjedalica, besplatne tečajeve dojenja namijenjene budućim roditeljima, a savjete vezane uz dojenje možete dobiti i putem njihovog SOS telefona. Izvrstan izvor znanja uvijek su i brojne knjige roditeljske tematike kojima si možete prikratiti vrijeme, a usput naučiti ponešto korisnih informacija.

Na osjećaj koji nosi roditeljstvo ništa vas ne može pripremiti.

Na sve ostalo, uz čvrstu podršku partnera, možete vi sami.