Vrijeme ljubavi, mira, darivanja. Sve su to – blagdani. Istina, nekad znaju biti toliko kaotični da sva čarolija nestane. Međutim, blagdani bez stresa i velikih troškova itekako su mogući. Pročitajte kako.

Blagdani bez stresa uz „to-do“ listu

Što više tereta stavite na sebe, ali i svoj novčanik, više ćete blagdanske zabave i opuštenosti propustiti. Upamtite, vrijeme blagdana treba biti poput malog godišnjeg odmora – bez stresa, živciranja i negativnih emocija.

Kako biste minimizirali i potpuno izbjegli najcrnje scenarije, za početak napravite „to-do“ listu. I provjerite je dva puta. Možda imate u glavi što sve trebate kupiti, što uraditi, kamo ići i slično, ali upamtite ono pravilo iz školskih klupa: „Budala pamti, a pametan piše“. Ne budite ovi prvi…

Dakle, prije nego vas blagdansko ludilo uhvati u žrvanj, napravite listu kome trebate sve kupiti poklone, koga zvati na ručak, kome ići na ručak i slično. Kako budete križali nešto s popisa, bit ćete opušteniji i spremniji za potpuno uživanje u blagdanima.

Ne čekajte zadnji tren za kupovinu

Sve mislite da ima vremena. Međutim, vrijeme curi i prije nego se okrenete Božić je pred vratima, a vi niste ništa stigli. Ako niste znali, najviše ljudi poklone kupuje – na Badnjak. Tada je apsolutno najveća ludnica u svim trgovačkim centrima. Izbjegnite je tako što ćete kupovinu poklona obaviti ranije, i to po mogućnosti u jutarnjim satima.

Kada je riječ o poklonima, upravo oni „pojedu“ najviše novaca. Izbjegnite prevelike troškove tako što ćete si ograničiti budžet. Recimo, ako vam je popis osoba koje darivate dugačak, na svaki poklon potrošite maksimalno 50 kn. Ionako poanta blagdana nije u velikim i skupim poklonima, nego u znacima pažnje. Osim toga, budite kreativni pa dragoj osobi poklonite, primjerice, donaciju u njezino ime azilu za životinje, domu za nezbrinutu djecu i slično.

blagdani bez stresa
Za uštedu kod kupovine poklona, odredite budžet preko kojeg nećete prelaziti ili pokušajte zaigrati “Secret Santu”.

Pokušajte „Secret Santa“ metodu

Umjesto da kupujete puno poklona, organizirajte „Secret Santu“. Dakle, neka svatko u obitelji izvuče jednu osobu koju će darivati. Na taj će način svatko dobiti poklon, a svaka osoba će se itekako puno rasteretiti, i financijskog opterećenja, ali i onog dijela s „mozganjem“ kome što kupiti.

Umjesto kiča birajte minimalizam

Ovih blagdana možete uštedjeti i na dekoraciji. Ne mora sve svijetliti kao Las Vegas. Umjesto kiča odlučite se na minimalizam. Birajte slatke i skromne ukrase i dekoracije, koji su po mogućnosti od prirodnih materijala.

blagdani bez stresa
Ukrasi od prirodnih materijala uštedjet će vam novce, a usput ćete imati blagdane koji misle na okoliš. Ne može bolje!

Na kraju krajeva, ukrase za Božić možete i sami izraditi, pa čak i ispeći. Na taj ćete način ostvariti nekoliko dobrobiti: uštedjet ćete novac, bit ćete kreativni, a i priroda će vam biti zahvalna jer svojim ukrasima i dekoracijama nećete zagaditi okoliš.

Pročitajte kako imati „low waste“ božićne poklone!

Neka vam blagdani budu mirni, a život bezbrižan.

Istražite kako najbolje osigurati ono što najviše volite.