Bojenje je mnogima odlična metoda kojom zabavljaju djecu. Međutim, pokazalo se da je to i odličan hobi brojnim odraslima. Ono zabavlja i uveseljava, a zašto su bojanke za odrasle još odlične, pročitajte u nastavku.

U užurbanom životu svatko ima svoje načine odmora i meditacije. Nekima je to šetnja, nekima gledanje serija, a nekima pak dobar i intenzivan trening. Ako spadate u onu skupinu ljudi koji više preferiraju hobije u toplini svoga doma, svakako razmislite o bojankama za odrasle.

Terapija bojama odavno je poznata

Blagodati boja bili su svjesni još u drevnom Egiptu, Kini i Indiji. Boje su se koristile u terapijske svrhe i od tada je još poznata jedna od holističkih metoda liječenja – tzv. kromoterapija. Terapija bojama, tvrde i suvremeni terapeuti i psiholozi, itekako pomaže kod olakšavanja stanja poput anksioznosti, demencije, različitih stresnih i depresivnih stanja.

Dakako, kromoterapija i samostalno bojenje nisu jedno te isto. Kromoterapija zahtijeva odnos pacijent-terapeut, dok se ispunjavanje bojanki za odrasle može obavljati bez terapeuta i apsolutno bilo gdje. Međutim, i kod samostalnog bojanja možete itekako uspješno potaknuti pozitivne reakcije u svojoj glavi.

Skinite ovaj crtež i pokušajte s bojenjem:

bojanke za odrasle
Bojenje kod odraslih, osim zabave, ima i terapeutske učinke. Pomaže kod anksioznosti i stresa.

Bojanke za odrasle među najprodavanijim knjigama

Iako bojanke za odrasle i nisu neka novost (na tržištu su se pojavile još šezdesetih godina prošlog stoljeća), činjenica jest da su u posljednjih nekoliko godina doživjele pravu renesansu. Tako se, recimo, na mnogim top listama 10 najprodavanijih knjiga redovito nalaze upravo bojanke za odrasle.

Najčešći motivi u bojankama za odrasle su različite mandale, kaleidoskopi, ali i neke pozitivne misli, mitološka bića i slično. Jednostavno, što je više detalja i „kućica“ za popunjavanje bojom, bojanka je teža, a samim tim mnogima i – zanimljivija.

Bojanke za odrasle treniraju vam mozak

Iako vam se može činiti da je bojanka za odrasle namijenjena popunjavanju slobodnog vremena u kojem ćete biti sami sa sobom, zapravo može biti i sjajan alat za cijelo društvo. Zamislite samo jedno raznobojno druženje uz omiljene kolačiće. Neće nedostajati ni smijeha ni opuštenosti.

bojanke za odrasle
Bojenje zahtijeva aktivaciju obje hemisfere što ga čini odličnom gimnastikom za vaš mozak.

Osim toga, bojenjem možete trenirati i mozak. Bojanke za odrasle omogućuju vam pravi jedan gimnastički trening za mozak budući da ta aktivnost zahtijeva aktivaciju obje hemisfere. S jedne strane tu je koncentriranost koja vam ne dopušta da „pređete preko linija“, a s druge strane tu je i onaj kreativni dio u kojem trebate kombinirati boje.

Pored svega toga, bojenje vam omogućuje da budete baš ono što jeste. Jedan dan ćete možda birati samo nijanse jedne boje, a drugi dan ćete svoj odabir boja proširiti na cijeli spektar. I, najbolje od svega, ništa od toga nikada neće biti pogrešno. Odličan način za tjeranje stresa i loših misli, ali i dokaz kako vam dobar hobi može poboljšati život.

Neka vaš život bude ispunjen, ali i osiguran.

Naši će vam savjetnici pomoći i pronaći najbolje opcije.