Proljeće je oduvijek bilo idealno vrijeme za čišćenje organizma. Međutim, pročitajte zašto je vrlo važna i detoksikacija prostora i na koji način vam može povećati kvalitetu života.

Budi se priroda, a i vi zajedno s njom, zar ne? Polako izlazite iz zimskog sna, uživate u toplijim, dužim i sunčanijim danima. Malo koga sunce ne inspirira i malo tko sunce ne vidi kao sjajnu priliku za povećanje aktivnosti u životu. Ako ste i vi jedni od tih ljudi, prije povećane aktivnosti ne zaboravite napraviti „generalku“, kako svoga organizma, tako i svoga doma.

Detoksikacija prostora započinje velikim čišćenjem

Vrijeme je za izmicanje kauča, kreveta, ormara. Sve dok to ne učinite, ni ne znate što se sve mjesecima skupljalo u kutovima do kojih svjetlost ne dopire. Ovo je savršeno vrijeme za takvo što jer, bez obzira na to što ne vidite svu tu prašinu, znajte da će vam njezino uklanjanje itekako popraviti kvalitetu života. Nakon usisavanja i brisanja podova, obvezno iskoristite i neko od sredstava za dezinfekciju.

Očistite i mjesta na koja inače ne mislite

Prašina i prljavština najveće su enigme svakog kućanstva. Kako je moguće da se ponovno stvore već nekoliko minuta nakon što ste ih se riješili? Toliko ste zaokupljeni prljavštinom koja se svakodnevno skuplja na površinama koje „bodu u oči“ da zaboravljate na ona mjesta koja je itekako potrebno s vremena na vrijeme detaljno očistiti.

detoksikacija prostora
Ako vam netom oprana odjeća smrdi, trebali biste očistiti perilicu – sodom bikarbonom i alkoholnim octom.

Jedno od takvih mjesta je i vaša perilica rublja. Možda vam se čak i dogodilo da operete veš i da nakon pranja on – smrdi. To vam je već crveni alarm koji vas upozorava da hitno očistite perilicu. To vrlo jednostavno možete napraviti tako što ćete u praznu perilicu staviti 50 g sode bikarbone, a na mjesto gdje ide deterdžent stavite oko 50 ml alkoholnog octa. Upalite perilicu na 60 stupnjeva. Vrlo jednostavan recept koji će vam očistiti perilicu, a usput je i dezinficirati.

Biljke su važni suborci protiv prašine

Osim redovitog prozračivanja prostorija, svoj prostor možete očistiti, ali i održavati čistim i svježim pomoću još nekih trikova. Tu su, naravno, eterična ulja. Kod eteričnih ulja svakako trebate pripaziti na to da budu prirodna. I svakako nemojte pretjerivati s kapljicama koje ćete stavljati u vodu jer su eterična ulja poprilično intenzivna.

Osim eteričnih ulja, postoji niz biljaka koje će vam unositi svježinu u prostor. I to ne samo kada je riječ o izgledu. Naime, lončanice će vam pomoći u „prikupljanju“ čestica prašine i ostalih lebdećih čestica. Neke od sobnih biljaka koje će vam pomoći u pročišćavanju životnog prostora su mirni ljiljan, zlatni puzavac, svekrvin jezik, kućna paprat, krizantema ili fikus.

detoksikacija prostora
Fikus, svekrvin jezik i kućna paprat tek su neke od biljaka koje vam mogu unijeti svježinu u prostor.

Stoga, najprije odradite jednu dobru „generalku“, ukrasite svoj prostor sobnim biljkama i mirisima eteričnih ulja i uživajte u „preporođenom“ domu.

Neka vaš život bude ispunjen, ali i osiguran.

Naši će vam savjetnici pomoći i pronaći najbolje opcije.