Svijet se okrenuo naglavačke i stoji tako već pola godine. Baš kao što je vama teško prihvatiti sve što se događa, zamislite kako je tek najmlađima. Zato, evo nekoliko savjeta pomoći kojih ćete “pomiriti” djecu i novo normalno.

Djeca i novo normalno zahtijevaju vašu smirenost

Ako mislite da se djeca ne brinu zato što ne razumiju cijelu situaciju s koronavirusom, varate se. Baš zato što ne razumiju što se događa, ali unatoč tome svjedoče stresu i panici kod odraslih, mogu se zabrinuti još i više. Djeca jednostavno osjete da nešto nije u redu i da nije “normalno”. Na kraju krajeva, sama činjenica što su prethodne školske godine klinci više vremena proveli izvan škole nego unutar, nije uobičajena niti njima prirodna.

Za početak, najvažnije je da vi budete smireni dok objašnjavate klincima što se događa. Vjerujte, znaju oni puno više nego što vi mislite da znaju. Tako će osjetiti svaku vašu nervozu i stres. Negativne će emocije pak prenijeti na sebe, ali problem je što ih oni još ne znaju jasno artikulirati i nositi se s njima. Zato, ovoj nezahvalnoj temi, koja je naša stvarnost, pristupite smireno.

novo normalno
Kada s djecom razgovarate o temi poput ove, najvažnije je da to radite smireno i strpljivo

Sada je vrijeme da klinci pokažu kako su odgovorni

Dajte djeci osjećaj sigurnosti. Objasnite im kako nema mjesta panici, ali da je u redu ako se osjećaju neobično, tužno ili malo uplašeno. Otvoreno razgovarajte s njima i o tome kako se vi osjećate i pokažite im da se vaša iskustva ne razlikuju previše.

Nakon tog koraka, objasnite im kako je sada pravo vrijeme da vam i oni pokažu kako su pametni i odgovorni. Redovito pranje ruku, pravilno nošenje maske za lice, držanje rastojanja, više boravka doma i druge preventivne mjere usadite im u pravila ponašanja koja su upravo sastavni dio novog normalnog.

Jednostavno im objasnite što je COVID-19

Dakle, nakon što ste im pružili sigurnost i dali im zadatak da vam pokažu koliko su odgovorni i dobri, trebate im jednostavno i objasniti zašto sve to rade. Objasnite im bez ikakvog uljepšavanja što je COVID-19. Baš kao što ni odrasli ne vole i ne žele nešto raditi bez da razumiju zašto i zbog čega to rade, ne žele ni vaši klinci.

novo normalno
Ponavljajte djeci koje su to mjere zaštite koje i oni sami mogu poduzeti; pokažite im da i oni mogu biti odgovorni

Objasnite im da je riječ o novom virusu kojeg se ne trebamo plašiti jer liječnici i znanstvenici rade na tome da ga pobijede. Sve dok se oni čuvaju kako ste im objasnili, nema razloga za brigu. Osim što nema razloga za brigu, nema razloga ni za osuđivanje onih koji su “pokupili” virus. Djeca nekad znaju biti okrutna. Vi se svakako što više potrudite da vaše dijete bude empatično i blago prema drugima. Posebice u ovim izazovnim vremenima.

Zdravlje je preduvjet je sretnog života.

Dopustite da vam pomognemo zaštititi ga.