S dolaskom ljepših i toplijih dana, a posebice nakon dugog boravka doma, sve je više onih koji planiraju svaki svoj slobodan trenutak provesti u prirodi. Bicikl u prirodi svakako je uvijek dobra opcija, a evo kako odabrati savršenog dvokotačnog ljubimca.

Bicikl treba birati prema namjeni

Baš kao i kada birate bilo koji drugi proizvod, i kod odabira bicikla se nađete pred velikom ponudom. Jasno, zbog toga ste često i zbunjeni. Stoga, za početak si prvo odgovorite za što vam točno bicikl treba.

Ako se planirate penjati na planine šumskim putevima i makadamima, sigurno nećete uzeti gradski bicikl. Ako vam bicikl treba samo za odlazak do posla i ne planirate s njim nikada kročiti u blatnjavu šumu, onda sigurno nećete uzeti MTB model. Ako znate za koju vam namjenu treba bicikl, evo koji su najpopularniji modeli između kojih možete birati.

Ako planirate voziti bicikl u gradu, zaboravite na MTB

Ako vam je cilj s biciklom ići na posao, do tržnice i „baciti đir“ po gradu, onda svakako odaberite gradski bicikl. Riječ je o najtežem modelu bicikla, ali to je zato što je potpuno opremljen. S njim već dobijete blatobrane, nosače tereta, nogaru, štitnik lanca, a često i svjetla. Ili nema brzina ili dolazi s njih jako malo (obično šest), a dok ga vozite, sjedit ćete uspravno.

bicikl
Tek kada odaberete bicikl prema namjeni, bacite se na estetiku. Nipošto obrnuto!

Gradskom biciklu je u središtu udobnost, a ne brzina. Naravno, preživjet će on i neke makadamske puteve, ali bilo koja veća uzbrdica s njim postaje pravi trening (a često i nemoguća misija).

Suprotno od gradskog bicikla svakako je MTB. To je sportski brdski bicikl s kojim će vam najlakše biti popeti se na neko brdo, ali isto tako s kojim će vam biti najlakše spustiti se niz šumske puteve pune skokova. I blata, naravno.

Tu su i posebni bicikli za dulje ture

Planirate li vožnju na duge staze, tad biste trebali odabrati cross ili trekking bicikl. Cross bicikl je idealan za vožnju kombiniranim podlogama: od ceste, asfalta do makadama i različitih puteljaka. S njim je, za razliku od MTB-a, manji napor voziti se po gradu.

S druge strane, cross bicikli koji su „obogaćeni“ opremom jesu upravo trekking bicikli. Takvi su idealni, recimo, za avanturu odlaska na more (iz kontinentalnog dijela Hrvatske, naravno).

Svaki model bicikla će vas dobro služiti tek kada budete o njemu vodili brigu obavljajući redovite servise.

„Specijalka“ idealna za brzu cestovnu vožnju i – treninge

Sigurno ste na ulicama viđali one bicikle s jako, jako tankim gumama. To su tzv. „specijalke“, odnosno cestovni bicikli. Oni su od svih modela bicikala najbrži (osim električnih bicikala) i namijenjeni su isključivo i samo za vožnju po asfaltu. Mnogima je položaj sjedenja na cestovnim biciklima neudoban, ali ovo su modeli koji su namijenjeni za utrke i općenito za brze vožnje cestom. Ukratko – za treninge.

Naravno, „specijalka“ vam može poslužiti i za vožnju gradom, ali znajte da vam je za takvo što gradski bicikl puno udobniji. Međutim, koji god bicikl da odaberete, upamtite da ćete ga dobro iskoristiti tek kada ga redovito budete servisirali i kada bude vodili brigu o njemu.

Na kakvoj se god stazi našli, budite sigurni na svoja dva kotača.

Ugovorite GRAWE osiguranje za bicikliste online!