Koliko god ljeto bilo prpošno i razigrano, toliko ga je nekad teško (pre)živjeti, posebice ako nemate klima uređaj. Pogledajte zato kako sve možete rashladiti dom i prostor u kojem boravite i bez klima uređaja.

Najbolje ćete rashladiti dom pomoću zamračivanja

Nesnosne vrućine ne samo da nisu ugodne, nego mogu biti i opasne za zdravlje. Ako niste jedni od onih sretnika koji ljeto mogu provesti na moru, onda će vam savjeti o rashlađivanju itekako dobro doći.

Biti u zatvorenom prostoru po velikim vrućinama, iako se čini obratno, često zna biti puno gore nego biti vani. Budući da više od 30 posto vrućine u prostoriju ulazi kroz prozore, to najbolje znaju svi oni kojima stan gleda na zapad. Baš zato je jedno od najstarijih rješenja zamračivanje prostorija.

Naime, prije nego temperatura u danu dođe do svoga maksimuma, vi navucite zavjese ili, još bolje, spustite rolete. Naravno, prije toga potrebno je dobro izračiti prostorije (ne želite dan provesti u prostoru bez svježeg zraka, zar ne?). Zato, rano ujutro otvorite sve prozore i dopustite da procirkulira svježi zrak. Svjetlost ponovno pustite tek iza podne kada život postane podnošljiviji.

rashladiti dom
Ujutro rano zamračite prostorije i čekajte poslijepodne, kada život opet bude podnošljiv, da ih otvorite.

Pametan odabir materijala uvelike će vam pomoći

Kao jedan od dobrih rashlađivača pokazala se i – posteljina. Tijekom ljeta bilo bi dobro odabrati posteljinu od onih materijala koji hlade i brzo se suše u slučaju da se oznojite. Zato u najtoplijem dobu godine koristite svilene ili pamučne posteljine. One od flanela ili flisa ipak ostavite za jesenske i zimske dane, ma kako lijepe bile.

Kad smo kod materijala, svakako ne zaboravite da zlatno pravilo odabira odjeće od lana i drugih laganih tkanina vrijedi i za zatvorene prostore, baš kao i za otvorene.

Ventilator i zaleđene boce vode rade čuda

Jako dobra zamjena za klima uređaj svakako je ventilator. Onda kada zamračite i zatvorite prostorije, ventilator će vam pomoći da zrak u prostoriji cirkulira. Za dodatni efekt hlađenja, možete zalediti nekoliko boca vode i postaviti ih ispred ventilatora. Sigurno ćete osjetiti razliku u osvježenju.

rashladiti dom
Ventilator u kombinaciji sa zaleđenim bocama vode jednostavan je recept koji će vam donijeti prijeko potrebno osvježenje.

Također, jedan od vrijednih savjeta koji će vam rashladiti dom, ali i sačuvati novčanik, pametno je korištenje kućanskih aparata. Za vrijeme kuhanja svakako koristite napu, a ako ste u mogućnosti, kuhajte ujutro ili noć prije. Tako ćete izbjeći dodatno zagrijavanje u već ionako zagrijanom danu. Također, ne zaboravite da dodatnu toplinu proizvode i žarulje zbog čega bi bilo dobro gasiti svjetlo kada vam nije potrebno.

Neka toplinu u vaš dom donosi sigurnost, a ne temperature.

Naši će vam stručnjaci rado pomoći u pronalasku onoga što tražite.