U svijetu sve više mladih u ‘ozbiljan’ život kreće razmišljajući o tome što ih čeka u budućnosti. Štoviše, već od ranih dvadesetih pokazuju koliko su odgovorni i – naveliko planiraju svoje financije.

Rođena u razdoblju od ranih osamdesetih do kraja devedesetih, Generacija Y tako stvara nove trendove. Na prvu ne čudi, no dodamo li kako se radi o pozitivnim trendovima financijske prirode, priča postaje zanimljivija.

U mirovinu bez (financijskih) briga

Prema najnovijem istraživanju Bank of America, tamošnji mladi svojim novcem vrlo dobro raspolažu. Zapravo, bolje od bilo koje druge generacije. Postavljaju financijske planove, prioritete i želje, sve marljivije štede, a većina ih osjeća financijsku sigurnost.

Tako čak 63% tzv. millenialsa novac odvaja za štednju, a njih 57% pritom ima i konkretan cilj. Ističu se tri – štednja za ‘crne dane’, bezbrižno umirovljenje te kupovinu kuće.

Naravno, mijenja se i način života, a upravo to djelomično objašnjava rezultate istraživanja. Mladi danas fokus većinom stavljaju na karijeru, kasnije otkrivaju čari (itekako skupog) roditeljstva, a nekretnine ipak češće unajmljuju nego kupuju.

kako-mladi-stede-vise-nego-ikad-02
57% millenialsa štedi za konkretan cilj, a jedan od njih je kupovina kuće.

Na pozitivnim se primjerima bolje uči

Na europskom je tlu situacija ipak drukčija. Mladi Britanci, primjerice, nesigurnost osjećaju prvenstveno zbog manjka prilika za stalno zaposlenje i općenito manjih prihoda u odnosu na prijašnje generacije.

Takav je scenarij čest i u drugim državama Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Ipak, gdje god živjeli, štošta možemo naučiti iz koraka koje prolaze mladi preko bare.

Planirajte život, ali i financije

Umirovljenje je trenutak koji bi svatko trebao doživjeti s olakšanjem, a ne s grčem u želucu. No prema HZMO, prosječna starosna mirovina za siječanj 2018. iznosila je nepunih 2.318 kuna, puno premalo za bezbrižan život.

Srećom, za svoju se sigurnost možete pobrinuti sami. Iako se osjećate (i jeste) mladi, nije prerano da krenete razmišljati o budućnosti. Što prije krenete, lakše će biti i vama i vašoj obitelji.

Prije svega, držite se zlatnih pravila zdravih financija:

  1. Postavite prioritete i razmišljajte dugoročno
  2. Planirajte svaku investiciju (i načine kako uštedjeti)
  3. Izbjegnite stihijsko trošenje novca
  4. Pratite potrošnju i vlastiti budžet

Dok godine idu, vi – štedite

Temelji financijskog planiranja nalaze se u štednji. Opcija je mnogo, od štednje kod kuće ili na računu do životnog osiguranja (kod kojeg se, primjerice, dohodak od kapitala ne oporezuje).

Prije odluke se dobro informirajte o tome što konkretno dobivate ‘pospremanjem’ svog novca. Ništa manje bitno, štednju prekidajte samo ako izričito morate.

kako-mladi-stede-vise-nego-ikad-03
Umirovljenje je trenutak koji bi svatko trebao doživjeti s olakšanjem.

Dio zarade izdvojite pa uložite

Štednja obično donosi određen dohodak, no tržište danas pruža i druge mogućnosti da ostvarite dodatne prinose. Primjerice, investiranjem.

Jeste li znali da za ulazak u taj svijet ne morate baratati iskustvom ili posebnim znanjem o burzovnim kretanjima? Štoviše, ne morate uložiti ni svoje dragocjeno vrijeme. Na vama je samo da prihvatite rizike i investirate čak i manje mjesečne iznose, uz pomoć i vodstvo vrhunskih investicijskih stručnjaka.

Budite oprezni sa zaduživanjem

Dogode se i razdoblja u kojima manje zarađujemo, a više trošimo. Obično ih prevladamo uz pomoć dopuštenih minusa i kreditnih kartica, ali zbog kamata i odgađanja plaćanja dugovi vrlo lako narastu. Zato je ključno ne pretjerivati.

Takve mogućnosti nije loše imati, no još ih je bolje imati pod kontrolom. Primijetite li da često stihijski trošite, možda je bolje da ih na vrijeme otkažete i spriječite daljnje zaduživanje. Slično vrijedi za kredite i pozajmice. Niste li potpunosti sigurni da ćete iznose moći vratiti, radije se u kreditiranje ni ne upuštajte.

Život je pred vama, isplanirajte ga.

U obzir uzmite i osiguranje života.