Nestalo je struje! Što sada? Kako su ljudi uopće prije živjeli bez struje? Pitanja su to koja sigurno svima nama prolaze kroz glavu svaki put kada se nađemo u toj poprilično neugodnoj situaciji.

Iako je nepravilno rukovanje sa strujom poprilično opasno, opasno je i neznanje o tome kako ostanete bez struje. Stoga, evo nekoliko savjeta o tome što nipošto ne smijete raditi kada u vašem domu nestane struje.

Kad ste bez struje, ne koristite svijeće

Iako je paljenje svijeća većini nas prva stvar koju ćemo uraditi kada nestane struje, zapravo bismo trebali malo više promisliti o tome. Naime, brojni stručnjaci za sigurnost savjetuju da umjesto svijeća upalimo LED svjetiljke.

Paljenje svijeća posebice se ne preporučuje ako ste u domu s djecom i kućnim ljubimcima. Mala neopreznost i trenutak nepažnje može uzrokovati požar. Stoga, svijeće sačuvajte za svoje romantične večere, a u mraku budite nešto praktičniji – uz LED-ice.

Ne dopustite da vam se mobitel isključi

Tko danas koristi fiksni telefon? Malo ljudi, zar ne? Tko danas čita novine svaki dan? Opet sve manje i manje… Sve danas obavljamo putem svojih mobitela: od informiranja do komuniciranja. Stoga, kada vam nestane struje, pobrinite se da vam ne nestane i glavna veza sa svijetom. Svakako imajte doma eksterni punjač zahvaljujući kojem će vam mobitel preživjeti mračno razdoblje.

bez struje
Mobitel je mnogima glavna veza sa svijetom. Kako biste bili sigurni da se neće isključiti, nabavite eksterni punjač.

Isključite uređaje kada ste bez struje

Nije dobro ostaviti veće kućanske aparate uključene u struju onda kada je nema. Televizori, računala i slični uređaji trebali bi biti isključeni iz struje, dok manji poput lampi ili radija možete samo ugasiti. Naime, to je važno jer kada se struja vrati, postoji mogućnost strujnog udara zbog prevelikog napona

Ne otvarajte često hladnjak

Što više otvarate hladnjak koji nije uključen i struju, postoji veća mogućnost da će se hrana u njemu prije pokvariti. Ako je hladnjak pun hranom, može ostati hladan do 48 sati, dok hladnjak do pola napunjen s hranom može odoljeti toplini 24 sata. Osim toga, lako kvarljivu hranu je preporučljivo odložiti u prijenosne hladnjake za plažu. Pod uvjetom, dakako, da ste imali spreman led za prijenosne hladnjake. Nije loše da uvijek stoji u zamrzivaču, zar ne?

bez struje
Što više otvarate frižider koji nije uključen u struju, veća je vjerojatnost da će se hrana prije pokvariti.

Ne trošite previše vode

Kada nestane struje, treba misliti i na vodu. I to najviše onda kada ne znate koliko dugo ćete biti bez struje. Kako biste što duže imali toplu vodu, trošite je racionalno i štedljivo. Također, baš kao što je poželjno isključiti sve veće uređaje iz struje onda kada je nema, uradite isto i sa svojim bojlerom.

Ne palite generator u zatvorenom prostoru

Ako u svome domu imate agregat, nipošto ga ne uključujte u zatvorenom prostoru. Naime, dok rade, agregati ispuštaju ugljikov monoksid koji se ne vidi niti ima mirisa. To može biti poprilično opasno jer vrlo lako može doći do trovanja. Osim toga, prije nego uključite agregat i vani, pročitajte upute.

Bez obzira što za sigurnost doma sve radite kako treba, uvijek se može više.

Naši će vam stručnjaci rado pomoći u pronalasku onoga što tražite.