Svima je poznato da imunitet slabi s padom temperatura vani. I kada većina ljudi tek tada počinje razmišljati o jačanju imuniteta, prava je istina da se o njemu treba misliti sada kada je toplije. Evo nekoliko savjeta.

Imunitet se gradi pomoću sunca

Sunce je ključan element koji će vam olakšati dolazak do jačeg imuniteta. Malo je onih osoba koje sunce jednostavno ne tjera na optimizam, promjenu životnih navika, bolju i kvalitetniju prehranu, više kretanja i slično. Sve to mnogi uzimaju zdravo za gotovo, a trebalo bi se svjesnije posvetiti tim stvarima, ako želite imati snažan imunitet.

S druge strane, da proljeće i ljeto nisu ni tako bezopasni, svjesni su svi oni koji svake godine moraju živjeti s brojnim alergijskim reakcijama. Ako i vi imate takvih problema, to je samo još jedan dodatni razlog zašto biste trebali poraditi na jačanju svoga imuniteta.

Iskoristite višestruke dobrobiti kretanja

Iskoristite sunce maksimalno. Za početak, počnite se više kretati. Toliko je toga pozitivnog što će vam kretanje donijeti: od lučenja hormona sreće, preko smanjenja stresa i smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja do dolaska do top forme i fit linije.

imunitet
Boravak i tjelovježba u prirodi ojačat će vam imunitet, ali i mišiće – spojite ugodno s korisnim.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na vaše zdravlje višestruk je! Nemojte to zanemariti i počnite što više vremena provoditi u kretanju i u prirodi.

Sunčajte se i jedite sezonske namirnice

Osim što će vam kretanje pomoći u jačanju imuniteta, i sam boravak vani je odličan saveznik. Naime, više vremena provedenog na suncu znači više apsorpcije D vitamina. Vitamin D u organizmu ne samo da će vam ojačati imunitet, nego će vam dati i više energije, elana, a na kraju i sreće. Vitamin D možete unositi i putem namirnica kao što su tuna, losos, jaja i slično.

imunitet
Iskoristite proljeće i ljeto za uživanje u raznovrsnom sezonskom voću i povrću.

Naravno, svakako je bitno pripaziti i na prehranu, ali jednostavnije je i zabavnije provesti vrijeme na suncu kako biste svoje tijelo nahranili ovim važnim vitaminom, zar ne? S druge strane, ne zaboravite na važnost unosa sezonskih namirnica. Ako su proljeće i ljeto zbog nečega dobri, onda je to definitivno bogatstvo sezonskih namirnica. Toliko svježeg voća i povrća bez sumnje će vam pomoći u „boostanju“ imuniteta.

Dobar imunitet više je od pola zdravlja.

Osiguranje zdravlja najbolje je što možete uraditi za sebe.