Iako je dom naša mirna luka i mjesto za koje volimo reći da je najsigurnije na svijetu, u istom trenutku je to i mjesto na kojem su ozljede jako česte. Godišnje se tako u kućanstvima u Europi dogodi više od 70 posto nezgoda.

Svake godine u svome domu strada više od 3 milijuna ljudi, od kojih, nažalost, više od 7.000 završi sa smrtnim posljedicama. Evo koje su najčešće nezgode u kućanstvu i kako ih izbjeći.

Pobrinite se za svoje uređaje

Prema nekim statistikama, više se nezgoda dogodi doma nego na prometnicama. Najranjivija skupina, odnosno oni koji su najizloženiji ozljedama u kućanstvu, svakako su djeca i osobe starije životne dobi. Razlozi nesretnih slučajeva često leže i u nespretnom rukovanju kućanskim aparatima, ali i u slaboj instalaciji, starim uređajima i slično. Stoga bi se posebna pažnja trebala obratiti upravo na kućanske uređaje.

Kada god izlazite iz doma, provjerite jesu li vam ugašeni svi uređaji. U slučaju da ste zaboravili isključiti štednjak ili glačalo, možete prouzrokovati požar. Isključujte svoje uređaje i kada ste doma, a kada je vani snažno nevrijeme. Udar groma, čak i nešto udaljeniji, može uništiti vaše uređaje, a ako ih u tom trenutku dirate, vama može ozbiljno naštetiti.

Kada su u pitanju kućanski aparati, svakako još obratite pažnju da produžni kabel na koji su uključeni nikada ne bude nakrcan. I, naravno, čim se kabel ošteti, upamtite da prestaje biti siguran za korištenje.

ozljede u kućanstvu
Vrele lonce nikad ne ostavljajte na prvom kolu štednjaka

Ozljede u kuhinji su posebno česte

Što se tiče očuvanja sigurnosti i sprječavanja nezgoda u kuhinji, tu posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu djece. Recimo, ako vam je za nešto potrebno samo jedno kolo na štednjaku, koristite ono udaljenije kako biste smanjili mogućnost da ga djeca dohvate. Osim toga, ne ostavljajte prazne lonce i posude na zagrijanom kolu. Netko od ukućana neće znati da su se zagrijale, uzet će ih i… Doći će do ozljede.

Jednostavno doskočite i padovima

Čest uzrok kućanskih nezgoda su i padovi. Padovi se najčešće događaju u kupaonicama. Stoga, ako su vam u kupaonici „gole“ pločice, onda se potrudite da u nju uvijek ulazite u papučama s gumenim potplatima. Nipošto bosi budući da će tada biti veća vjerojatnost za pad. Osim toga, papuče vam mogu dobro doći i kao zaštita od stajanja na bilo kakve oštre predmete poput, recimo, „legića”.

ozljede u kućanstvu
Najmlađe članove svoga kućanstva ne ostavljajte bez nadzora

I kod padova trebate posebnu pažnju obratiti na zaštitu onih najmanjih. Ako u svome domu imate stepenice, postavite rukohvate tamo gdje su potrebni. Osim toga, poželjno je postaviti i sigurnosnu ogradu na dnu i na vrhu stepeništa.

Podsjetite se prve pomoći

Iako svakodnevno radite na tome da vaš dom bude što sigurnije mjesto za život, ipak morate biti spremni i za nesretne slučajeve. Budite spremni pružiti prvu pomoć ozlijeđenim ukućanima. Podsjetite se gradiva i ponovite kako se ponašati u slučaju opeklina, gušenja, pada, trovanja i sl.

Sigurnosti u domu nikad nije previše, zar ne? Neka vaš dom zbilja bude vaša mirna luka.

Naši će vam stručnjaci rado pomoći u pronalasku onoga što tražite.