Kada bi barem teleportiranje bilo moguće pa da do odlaska na more i uživanja u godišnjem odmoru ne morate trpjeti gužve, prometne kolapse i sve što s tim dolazi u paketu.

Baš kao što to nije opcija, ne dopustite ni da vam beskrajno živciranje zbog gužve bude opcija. Umjesto toga, naučite kako se ponašati za vrijeme velikih ljetnih gužvi, ali i kako ih vrlo lako možete izbjeći.

Prvo i zlatno pravilo – provjerite ispravnost vozila

Prije nego se odvezete na svoj godišnji odmor, provjerite ispravnost svoga vozila. Pritom se misli na svjetlosne uređaje, stanje guma i tlak u njima, razinu ulja u motoru, količinu tekućine u rashladnom sustavu, kao i količinu tekućine za pranje stakala. Ne zaboravite provjeriti ni stanje metlica brisača, kao ni svu odgovarajuću opremu koju morate imati u automobilu.

U nesretnom scenariju u kojem zapnete u gužvu, vjerujte da će se bolje provesti oni vozači koji voze potpuno ispravan automobil nego oni kojima, recimo, nedostaje tekućine u rashladnom sustavu.

Razmislite o korištenju alternativnih puteva – često mogu značiti dodatnu avanturu za vas i vaše suputnike

Razmislite o alternativnim pravcima

Nakon što ste odabrali destinaciju i provjerili stanje svoga limenog ljubimca, vrijeme je da odaberete put kojim ćete voziti. Da, mnogi to smetnu s uma, ali bi se, posebno tijekom ljetnih mjeseci i velikih gužvi, trebali češće provjeravati i koristiti i alternativni pravci.

To će posebice razveseliti sve one prave pustolove kojima je i sam put do odredišta već početak uživanja i godišnjeg odmora. S druge strane, „ziceraši“, koji poznaju neku cestu kao svoj vlastiti džep, slobodno se mogu voziti njome, ako su tako sigurniji. U oba slučaja spremno dočekajte vožnju tako što ćete maksimalno zaštititi sebe, svoje suputnike, ali i druge sudionike prometa.

Ne krećite na put kada je špica

Malo je vjerojatno da postoji vozač koji ne zna kada je vrijeme špice. Što se tiče odlazaka na godišnji, to je svakako petak popodne i subota ujutro. Stoga, ako je ikako moguće, na godišnji odmor krenite onda kada se očekuje najmanje gužve – izvan vikenda. Pola dana gore-dolje vam sigurno neće puno narušiti koncepciju odmora, a poštedjet će vas živciranja.

Osim toga, tijekom cijelog putovanja s vremena na vrijeme uključite radio kako biste poslušali stanje u prometu. Na taj način na vrijeme možete izbjeći eventualnu gužvu zbog nezgode koja se nalazi na vašem putu. Na kraju, u slučaju da zapadnete u nesreću, svakako bi bilo od koristi imati auto asistenciju. Tako, prilikom ugovaranja svoga osiguranja imajte na umu i one situacije u kojima se najmanje želite naći.

U slučaju da vam se dogodi nezgoda, ne bi bilo loše imati auto asistenciju, zar ne?

Uključite empatiju i koristite zaustavnu traku

U slučaju da je gužvu nemoguće izbjeći, naučite kako se ponašati dok ste u višekilometarskim kolonama koje se satima ne pomjeraju.

Prije svega, razvijte empatiju. Budite svjesni da nije samo vama teško, vruće i nepodnošljivo stajati u mjestu. Slušajte umirujuću glazbu, a ako ste u društvu, šalite se, razgovarajte, zabavljajte se jer kontrolu nad situacijama kao što su velike gužve jednostavno nemate.

U slučaju da se zaista satima ne pomjerate, isključite motor automobila. Osim što ćete uraditi nešto dobro za okoliš, na taj ćete način i produljiti životni vijek svog ljubimca.

I svakako ne zaboravite u kolonama koristiti zaustavne trake. Ne kako biste prestigli nekoga, nego kako biste napravili prometni koridor za vozila hitne pomoći.

Odvezite se sigurno na godišnji odmor.

Kliknite i istražite ponudu osiguranja za motorna vozila.