Trčanje čini čuda za naše zdravlje. Osim što se osjećamo bolje zbog povećane razine endorfina, dokazano je kako trčanje pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i visokog krvnog tlaka. K tome, trčanje vam u potpunosti mijenja život nabolje.

Samo 5 minuta trčanja dnevno produžuje životni vijek

Studija iz 2014., objavljena u časopisu Journal of American College of Cardiology pokazala je kako samo 5 minuta trčanja na dan smanjuje rizik od smrti uzrokovanih srčanim bolestima. Zašto? Naše srce je mišić koji radi čak i kad mi odmaramo. No, da bi srce bilo jako – potrebno je vježbati. Za vrijeme trčanja naše srce pojačano pumpa krv, što znači da je manja vjerojatnost od nastanka krvnih ugrušaka.

Ovo je istraživanje trajalo 15 godina, a istraživači su proučavali navike više od 55.000 ljudi starih od 18 do 100 godina. U usporedbi s netrkačima, trkači su imali 30 posto manji rizik za smrt od svih uzroka i 45 posto manji rizik za smrt od kardiovaskularnih bolesti. Ukupno gledano, živjeli su tri godine duže od netrkača.

Što se tijelu događa za vrijeme trčanja – minutu po minutu

Možda će počeci vašeg trkačkog života biti teški, ali nemojte odustajati. Za neke ćete pomake možda trebati čekati mjesecima, no postoje stvari koje će se početi događati doslovno odmah.

S prvim sekundama trčanja, tijelo kreće crpiti energiju sakupljenu hranom. Srce kuca sve ubrzanije, a krv pristiže u mišiće. Već nakon nekoliko minuta oni se zagrijavaju, osjećat ćete toplinu i žarenje, što znači da dolazi do nakupljanja zdrave količine mliječne kiseline. Iako bol nije ugodna, nemojte odustajati! Brzo ćete se naviknuti, a trčanje će se pretvoriti u ugodu i svojevrsnu ‘ovisnost’.

Nakon nekoliko minuta trčanja, počet ćete trošiti energiju tj. kalorije, a tjelesna temperatura će vam se podići. Istovremeno dolazi i do pojačanog znojenja, čime se tijelo brani od pregrijanosti.

Za vrijeme trčanja najviše nam radi donji dio tijela, pa kad osjetite bolove samo lagano usporite, posebice ako ste početnik.

Potrebno je samo nekoliko tjedana redovitog trčanja kako bi se smanjio krvni tlak, a vrlo brzo postajete otporniji na prehlade, gripe ili alergije.

Uz sve napore, najbolji dio trčanja je dobar osjećaj. Naš mozak preplavljuju ‘hormoni sreće’. Trčanjem poboljšavate zdravlje, trošite kalorije i postajete sretniji, a ne košta vas – ništa.

krenite-trcati-02
Početne napore vrlo brzo će zamijeniti ovisnost o trčanju.

Kako trčanje utječe na zdravlje “na duge staze”

Vašem tijelu će trebati nekoliko tjedana da se navikne na trčanje, no svaki dan napori će vam biti sve lakši, dok na kraju nećete moći bez trčanja. Znanstvenici su ustanovili da ono potiče toliko pozitivnih aktivnosti u našem mozgu, da jako brzo stvorimo ovisnost!

Nakon što postanete ‘punokrvni’ trkač, osim izgleda i vaše zdravstveno stanje će se poboljšati. Prije nekoliko godina, časopis Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology objavio je podatke temeljene na 6 godina istraživanja na više od 33 tisuće trkača.

Rezultati su bili sljedeći:

  • rizik od visokog krvnog tlaka se trčanjem smanjio za 4.2%
  • rizik od povećane razine kolesterola u krvi se smanjio za 4.3%
  • rizik od dijabetesa smanjen je za 12.1%
  • rizik od kardiovaskularnih bolesti snižen je za čak 4.5%

Neka istraživanja su potvrdila kako 30 minuta trčanja dnevno smanjuje rizik od nastanka pojedinih vrsta raka. Kako za vrijeme trčanja stvarate pritisak na donji dio tijela, kosti jačaju, točnije povećava se koštana masa što znači i manji rizik od osteoporoze.

Trčanje je odlično u sagorijevanju kalorija, a jednom kad smršavite, kilogrami se neće vratiti. Točnije, neće doći do jo-jo efekta, što je slučaj kod većine dijeta. Posljednje, ali ne i najmanje važno – fizička aktivnost će rezultirati i kvalitetnijim snom, posebice ako trčite na otvorenome.

Što vam treba kako biste poboljšali svoje zdravlje? Samo volja za trčanjem, mjesto i tenisice. Ako još niste, vrijeme je da napravite prvi korak i krenete trčati.

Trčanjem činite dobro i za druge. Uključite se u akciju!

GRAWE Hrvatska d.d. vas poziva da putem Endomondo aplikacije poklonite svoje kilometre. 100.000 skupljenih kilometara GRAWE će pretvoriti u donaciju od čak 50.000 kuna za Savez društava multiple skleroze Hrvatske.