U pozadini sviraju najveći božićni hitovi, a vi pijete toplu čokoladu dok zamatate darove i veselite se što ćete njima obradovati najmilije. Zvuči kao idila. Ona može biti još veća, i to tako što ćete u svemu tome stvoriti svoj low waste Božić. Pročitajte kako.

Dok odmotate jedan poklon treba vam svega nekoliko sekundi. Dok se ukrasni papir, plastika na dekoraciji i ostali dijelovi savršeno zamotanog poklona razgrade u prirodi, potrebno je i nekoliko godina. Promijenite to vrlo lako.

Low waste Božić traži prave materijale i kreativnost

Vidjeti lijepo i brižno zamotan poklon svakoga će razveseliti. Međutim, svi ti ukrasni papiri, celofani, mašnice, šljokice i ostalo bespotrebno stvaraju i veliku količinu otpada. Lijepo će izgledati ispod bora, ali one sekunde kada se pokloni otvore, svi ti ukrasi najčešće postaju bespotrebni zbog čega završavaju u smeću. Upravo zato je zamatanje darova jedno od najmanje ekološki osviještenih trenutaka u cijeloj blagdanskoj sezoni.

Međutim, to od ove godine kod vas ne mora biti tako. Zapravo, postoji pregršt načina pomoću kojih možete predivno zamotati i upakirati svoje darove bez da stvorite bespotreban otpad. Sve što vam za to treba su pravi materijali, koje sigurno možete pronaći i u svome domu, te malo kreativnosti.

Stari novinski papir ili bilo koji reciklirani papir s grančicama i drugim prirodnim detaljima zbilja odišu kreativnošću, zar ne?

Novine su savršene za low waste Božić

Jedan od najlakših low waste načina za zamatanje darova jest onaj „starinski“, pomoću novina ili recikliranog papira. Jedino na što trebate pripaziti su stranice kojima zamatate poklone (sigurno ne želite za tu prigodu koristiti crnu kroniku). Možete se i poigrati pa poklon zamotati u neke vesele, optimistične i radosne vijesti koje želite da osoba koju darivate pročita. Nakon što se poklon odmota, novine je lako staviti u koš za papir. Sjajan i jednostavan međukorak prije konačnog recikliranja, zar ne?

Ako ne želite da je poklon u novinama jako suhoparan, ukrasite ga končićima od prirodnih materijala pa čak i grančicama borova.

Upoznajte se s furoshiki tehnikom zamatanja

Ako niste ranije čuli za furoshiki, vrijeme je da se upoznate s njom. Riječ je o japanskoj tehnici zamatanja darova. Vrlo jednostavno, elegantno, a najvažnije – ekološki osviješteno. Sve što vam treba za furoshiki je tkanina. Ovom tehnikom možete zamotati sve – od četvrtastih oblika, preko boca do krhkih stvari nepravilnog oblika. Za svaki oblik možete pronaći po koracima detaljno razrađenu tehniku zamatanja.

low waste Božić
Vaš poklon za Božić može biti i zero waste. Spremite nešto ukusno u teglicu, ukrasite je i razveselite svoje najmilije.

I teglica je bolja od ukrasnog papira

Poklone možete „zamotati“ i pomoću teglice. Poklonite nekome omiljene kekse, praline, čokoladice i poklon dodatno zasladite time što ćete ga lijepo spremiti u preslatku teglicu. Teglicu potom ukrasite starim nakitom, a još bolje prirodnim materijalima i predmetima poput grančica, sušenog voća, ostataka tkanine i slično.

A teglicu možete napuniti i domaćim džemom ili ukusnim, zdravim muslijima pa će tako poklon u potpunosti biti low waste, točnije zero waste.

Manje otpada znači kvalitetniji život.

Dogovorite s nama e-komunikaciju i osvojite brojne nagrade.