Promjena prehrane, više vježbe, više čitanja tek su neke od odluka koje ljudi donose na početku nove godine. Međutim, pogledajte zašto bi smanjenje otpada i low waste način života trebali biti odluka broj jedan, i to svaki dan iznova.

Imamo samo jedan planet i ako njega čuvamo, čuvamo i sebe i ljude koje volimo. Upravo zato je smanjenje otpada i pokretanje zelenih promjena u životu najveći dar koji možemo dati bilo komu. Kada je riječ o low waste načinu života, najteže je, kao i u mnogim drugim stvarima, započeti s promjenom. Međutim, uz ove savjete i to će vam vrlo brzo postati navika koje se nećete poželjeti riješiti.

Low waste način života započinje s manje plastike

Plastika je svuda oko nas. Najjednostavniji savjet kako započeti s novom zelenom filozofijom svakako je smanjenje njezina korištenja. Svijest o smanjenju otpada, a još više o štetnosti plastike, relativno se brzo širi zbog čega iz dana u dan brojne trgovine prestaju koristiti plastične vrećice. To vam može donekle i olakšati jer, ako u trgovini nema plastičnih vrećica, morat ćete se potruditi pa ponijeti svoje platnene ili papirnate.

low waste
Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka i pijenje više vode, spojite ugodno s korisnim – pijte više vode i bez stalne kupovine plastičnih boca.

Također, kada ste u kafiću, nemojte da vam bude neugodno odbiti slamku. Okus pića bez slamke sigurno se neće promijeniti, a u slučaju da baš jako volite piti iz slamke, nabavite slamke od bambusa ili sličnih materijala koje možete koristiti više puta.

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka i konzumiranje više vode dnevno, spojite ugodno s korisnim. Pijte više vode, ali nemojte za svakih pola litra kupovati novu bočicu. Pametnije, zdravije i „zelenije“ je nabaviti eko-bočicu u koju možete točiti vodu koliko god želite. Srećom, živimo na podneblju na kojem je voda itekako pitka.

Ako pokleknete, pogledajte što otpad radi Zemlji

Low waste filozofiju možete primijeniti u svakom dijelu svog života. Kada je riječ o, primjerice, kupovini namirnica, uvijek birajte tržnice. Svoj biootpad kompostirajte, a sav drugi – plastiku, staklo, papir – reciklirajte.

low waste
Low waste filozofiju možete primijeniti u svakom dijelu života, pa tako i kod kupovine namirnica.

Low waste način života donosi brojne dobrobiti, i to ne samo kada je riječ na makrorazini, nego i kada je riječ o mikrorazini. Naime, kada se posvetite zelenom načinu života i kada postanete svjesni da zapravo radite nešto korisno, pozitivno i dobro, i vi ćete se bolje osjećati. Postat ćete svjesni koliko stvari je zapravo bespotrebno i više ćete se posvetiti nematerijalnom i onom što je zaista važno.

U slučaju da pokleknete u svom low waste načinu života, sve što trebate je pronaći neki od dokumentaraca koji prikazuje sve štetnosti koje prevelika količina otpada donosi svijetu. Vjerujte, vrlo brzo ćete poželjeti učiniti nešto po tom pitanju, a odgovor se krije upravo u low waste filozofiji.

Manje otpada znači kvalitetniji život.

Dogovorite s nama e-komunikaciju i osvojite brojne nagrade.