Mnogo je tema koje nas okupiraju u mladosti, a dugoročna financijska perspektiva rijetko je jedna od njih. Nju nažalost puštamo za “stare dane”, iako o budućnosti valja razmišljati od zaposlenja.

Nakon što pronađemo prvi pravi posao, odmah krećemo rješavati stambeno pitanje. Na red nam prirodno dolazi i zasnivanje obitelji. Ponekad usput razmišljamo o automobilu, možda i vikendici, pokojem putovanju. Ipak, na mirovinu i sigurnost po pitanju financija rijetko pomišljamo – iako bismo itekako trebali.

Što je mirovina bez – mira?

Prema statističkim podacima HZMO-a, prosječna starosna mirovina isplaćena u siječnju iznosila je tek 2.317,90 kuna. Nije teško zaključiti da umirovljenje, potpuno suprotno pretpostavkama, zapravo većini predstavlja početak izazovnog razdoblja. Unatoč tome što zakon predviđa mogućnosti rada uz primanje starosne mirovine, i to do polovice radnog vremena, po ugovoru o djelu ili u kućnoj radinosti, u praksi je vrlo malo onih koji ostvaruju bilo kakve dodatne prihode.

S druge strane, nisu sve mirovine, pa ni primanja jednaka. Različita su prava koje donose starosna, invalidska, obiteljska mirovina te prijevremene inačice umirovljenja, ali i uvjeti koje je za njih potrebno ispuniti.

Znanje je majka planiranja

Kao što smo uvodno naglasili, o mirovini je dobro (i potrebno) razmišljati puno prije nego što za nju dođe vrijeme. Naravno, kako bi što prije uspješno posložili sve prioritete i planove, važno je “zagrebati” ispod površine. Prije svega, doznati na čemu se zasniva mirovinski sustav i kakve nam mogućnosti pruža.

Razmislite o rizicima na koje (ne) pristajete

Sustav se temelji na tri stupa, dva obvezna i jednom dobrovoljnom. Prvi stup tzv. generacijske solidarnosti obvezan je, a financira se doprinosima osiguranika (15% iznosa bruto plaće) te iz državnog proračuna. Drugi stup također je obvezan, a od prvog se razlikuje u mogućnosti odabira obveznog mirovinskog fonda.

Ti se fondovi dijele prema kategorijama A, B i C, a označavaju spektar rizika ulaganja vašeg novca prema strategijama mirovinskih društava. Ako ste spremni na veći rizik, odabrat ćete fond kategorije A. Želite li ga umanjiti što je više moguće, na raspolaganju imate fond C. “Zlatnoj sredini”, odnosno fondu B kategorije možete pripasti automatizmom – ako u prvih pola godine od zaposlenja ne odlučite drukčije.

Dok procedura promjene fonda nije komplicirana, kategoriju je ipak nešto teže promijeniti. To možete učiniti tek kad navršite broj godina djeljiv s tri, i to isključivo tijekom mjeseca rođenja.

mirovinsko-osiguranje-02
Ugovaranjem osiguranja pobrinut će te se za financijsku sigurnost onih do kojih vam je najviše stalo.

Idite na sigurno

Kompleksnost mirovinskog sustava možda na prvu ulijeva određenu sigurnost. Jasno, kad se jednom dobro informirate, nije teško pronaći svoj put unutar mirovinskog sustava, sukladan ciljevima i afinitetima. Ipak, pitanje je želite li ostati samo na tome.

Zapravo, većina nas mašta kako će zlatne godine proživjeti neopterećeno i bez traženja odgovora na iznenadna financijska pitanja. Želimo dati sve od sebe da nam budućnost bude kvalitetnija i ugodnija od sadašnjice. U obzir je zato dobro uzeti i dodatne korake, poput osiguranja života ili osiguranja s investicijskom komponentom.

Isplanirajte budućnost (za sebe i obitelj)

Slažemo se, svako planiranje za sobom nosi svoje “ali”. Budućnost sasvim sigurno ne možemo isplanirati do najsitnijih detalja. No, ugovaranjem police osiguranja možemo se pobrinuti za financijsku sigurnost onih do kojih nam je najviše stalo.

Osim toga, osiguranjem života dobivamo novu mogućnost štednje. Štoviše, isplativiju od štednje u banci. Zašto? Glavna razlika je u tome što pri ugovaranju police osiguranja dogovarate i osiguranu svotu. Štednjom u banci dobivate iznos koji uplaćujete, uz često ograničene kamate. Kod osiguranja života u pitanju je pak cjelokupna osigurana svota, čak i ako je niste u potpunosti uplatili. Što je najbolje, na nju ne plaćate porez.

Zaštitite budućnost sebe i svojih najbližih.

Informirajte se o prednostima osiguranja života.