Na dobro zdravlje baš svi računamo. Ipak, stres i užurbana svakodnevica često učine svoje i postanu okidač za razvoj raka, bolesti od koje također svi strepimo.

O takvim se oboljenjima u pravilu sve češće progovara, no neke vrste raka u javnosti, nažalost, još uvijek nose stigmu. Upravo su to oboljenja koja pogađaju muškarce svih dobi – rak prostate i rak testisa.

Tijekom mjeseca posvećenog jačanju svjesnosti o raku prostate i raku testisa, za vas smo odlučili na jednom mjestu sakupiti i navesti sve konkretne činjenice, informacije i savjete koje život znače. Doslovno, jer vas u nekom trenutku života upravo podaci u nastavku mogu spasiti. Zato muškarci, čitajte pažljivo!

Evo što je važno znati!

Rak prostate na drugom je mjestu vodećih uzroka smrti kod starijih muškaraca. Čak 80 posto dijagnoza raka prostate uspostavljeno je kod muškaraca starijih od 65 godina. Uzroci nastanka i pojave takvog oblika raka nisu u potpunosti poznati, a istraživanja usmjerena na genetiku tek su u tijeku.

Ono što trebate imati na umu jest da su simptomi često individualni. Dok u nekih rak prostate stvori stanje opasno po život, u drugih može postojati godinama, bez vidljivih posljedica. Neki od simptoma vrlo su općeniti – slabost, umor, mršavljenje, ali i smetnje pri mokrenju. Kad se rak otkrije, terapijske metode ovise o stupnju raka, ali i dobi te općem stanju. Važno je naglasiti sljedeće: ako se na vrijeme otkrije, potpuno je izlječenje moguće.

Bol u leđima ukazuje na rak testisa

Isto vrijedi i u slučaju raka testisa. Bolest je to koja nije toliko česta te uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je najveća učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi, naravno, promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, no drugi vrlo čest simptom koji može ukazati na bolest nešto je neobičniji – u pitanju je bol u leđima.

Nije naodmet ponoviti: ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, rak testisa moguće je izliječiti, i to u gotovo 100 posto slučajeva.

muskarci-prevencija-je-pola-zdravlja-aktivnost
Prevencija je važna. Budite aktivni svaki dan – predahnite od stresa.

Spriječi i otkrij na vrijeme

Europski kodeks protiv raka prevenciju dijeli u dva najvažnija koraka: sprječavanje i rano otkrivanje. Kako biste spriječili ili barem umanjili mogućnost da obolite od raka prostate ili testisa, važno je da svoj život obogatite zdravim navikama. Odbacite cigarete, budite umjereni s alkoholom i izbjegavajte predug boravak na suncu.

Osim toga, redovito odlazite na preventivne zdravstvene preglede, konzumirajte svježe povrće, voće i druge zdrave namirnice te budite aktivni svakog dana. Uz sve to, mislite na svoje psihološko zdravlje. Važno je da si svakoga dana pružite predah od stresa i napravite nešto što vas opušta i veseli.

Rano se otkrivanje zapravo temelji na onome što bismo svi trebali primjenjivati – osluškivanju vlastitog tijela. Imate li tegobe koje traju neko duže vrijeme ili primijetite zadebljanje, krvarenje, ako neuobičajeno mršavite ili osjećate čudne simptome, vrijeme je za posjet doktoru. Ruku na srce, na same sebe često najmanje “gledamo”, no zdravlje je ipak najveći prioritet. Slušajte intuiciju, pratite potrebe i promjene na vašem tijelu i ako zatrebate savjet ili pomoć, potražite je bez odgađanja.

Upute za samopregled 01
Uz ove korake samopregled traje svega minutu ili dvije.

(Samo)pregledi su ključ!

Muškarci, na svoje zdravlje prvenstveno možete (i trebate) paziti sami. Jednom mjesečno u isto vrijeme odvojite minutu za sebe i odradite samopregled. Sve što trebate jest nakon tuširanja detaljno opipati jedan po jedan testis. Posebnu pažnju obratite na veličinu, boju, težinu ili teksturu tkiva testisa.

Ako posumnjate na rak prostate ili testisa zbog simptoma ili nepravilnosti koju eventualno uočite, sumnju možete otkloniti na više načina. Kad je u pitanju rak prostate radi se pretraga krvi, ali i digitalni rektalni pregled. Iako zvuči strašno, to je bezbolna pretraga koja traje doslovno minutu, a pruža ključne informacije o zdravlju vaše prostate.

U slučaju sumnje na rak testisa, prva na redu također je analiza krvi. Osim toga, u dijagnostici je izuzetno važna ultrazvučna pretraga kolor doplerom, koja najbolje može pokazati eventualne promjene i tako vam doslovce spasiti život.

Zapamtite, ako je otkriven na vrijeme, rak prostate i testisa je izlječiv. Zato se posvetite zdravlju, krenite usvajati zdrave navike i živite bolje, zbog drugih i zbog sebe.

Mislite na sebe.

Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto.