Kada se spremate za odmor i putovanje, sigurno ne razmišljate o bilo čemu lošem što bi vas moglo zadesiti. Međutim, nezgode na putovanju uobičajene su kao i sva divna iskustva s kojima se s putovanja vraćate.

Predivno je kada si s vremena na vrijeme možete priuštiti odlazak na neko mjesto na kojem nikad niste bili. Iako se razlikuju dva tipa putovanja – ono na kojem doslovce ležite i odmarate i ono zvano „aktivni odmor“ – činjenica je da se nezgode događaju i na jednom i na drugom putovanju. Pročitajte koje su najčešće nezgode na putovanjima i kako ih možete lako izbjeći.

Najčešće nezgode na putovanju su one probavne

Iako je uobičajenije da se javlja u tropskim krajevima, probavne tegobe mogu se javiti apsolutno svugdje. Hrana na koju niste naviknuli, loša voda ili bilo što drugo može vam zadati probleme koji će u sekundi upropastiti vaše putovanje. Na kraju krajeva, koliko puta ste čuli da su putnici koji odlaze u azijsku egzotiku doživjeli trovanje hranom? Ili da su putnici koji odlaze u Meksiko morali preživjeti dijareju zbog vode koju su tamo pili?

nezgode na putovanju
S vodom treba biti oprezan – obvezno je trebate piti, ali morate pažljivo birati koju vodu pijete.

Sigurno ne želite da vam takve „beznačajne“ stvari upropaste cijeli odmor (a znajte da itekako mogu). Zato se potrudite smanjiti svaku mogućnost njihove pojave. Osim što to možete uraditi tako što ćete malo pripaziti što pijete i jedete, pomoći će vam i tablete protiv dijareje. Nosite ih uvijek i kamo god idete jer znaju biti prave spasiteljice.

Dehidracija je ozbiljna stvar, pripazite se

Baš kao što vas može koštati ispijanje vode, jednako vas može koštati i manjak iste. Dok potrčite tamo, pa ovamo, pa dok vidite jednu atrakciju, pa drugu… I zaboravite na lagano ispijanje vode. To si apsolutno ne smijete dopustiti jer dehidracija može imati kobne posljedice.

Uvijek imajte sa sobom bočicu vode i pijte preventivno. Kada osjetite žeđ, tada vas organizam već opominje da ste dehidrirali.

Dok vi razgledavate, drugi pljačkaju

Kada putujete, obično ste „izvan sebe“, ali u najpozitivnijem mogućem smislu. Sve vam je novo, sve vam je zanimljivo i zapravo se osjećate kao da ste u oblacima od sreće i uzbuđenja. Obično u takvim situacijama i dođe do onoga što apsolutno nitko ne želi – do pljačke.

nezgode na putovanju
Torbu s osobnim stvarima uvijek, ali uvijek držite na očima. Jedna sekunda neopreznosti je dovoljna da budete opljačkani.

Džeparoši vrebaju na svakom koraku, posebice na turistički atraktivnim lokacijama. Osim što trebate u apsolutno svakom trenutku imati oči na svojim osobnim stvarima, trebate napraviti kopiju svih svojih dokumenata i spremiti ih na Drive ili iCloud. Na taj ćete način olakšati proceduru koja je u tim situacijama neizbježna, a to je posjet veleposlanstvu, izdavanje putnog lista i što je već potrebno da se vratite doma. Kako biste to izbjegli, jednostavnije je da vam torba uvijek bude zatvorena i da vam uvijek, ali uvijek bude na očima.

Najbolji odmor je onaj koji je potpuno bezbrižan.

Vi punite baterije, a nama povjerite svoju sigurnost.