Živite li od “prvog do prvog” ili svoj novac raspoređujete planski? Kako vam se pred kraj mjeseca ne bi dogodila situacija da vam u džepu ostane svega 10 kuna, naučite planirati kućnim budžetom.

Univerzalno pravilo za ostanak “u plusu” zapravo je vrlo jednostavno i kaže: Nikad ne smijete potrošiti više nego što zaradite. Zvuči banalno, znamo, ali upravo je život iznad vlastitih mogućnosti poguban za financijsku stabilnost.

Kućni budžet sastoji se od naših prihoda i rashoda, odnosno onoga što zaradimo i onoga što potrošimo. Cilj uspješnog upravljanja kućnim budžetom je da nam prihodi budu veći od rashoda. Vjerojatno ste toga i sami svjesni, no stvari na kraju mjeseca ne izgledaju uvijek tako.

Krenimo od toga što zapravo znači upravljanje kućnim budžetom. Ukratko, znači da u svakom trenutku znamo koliko zarađujemo i koliko trošimo te da imamo dobar plan za usklađivanje prihoda i rashoda.

Kako vi stojite? Za početak, riješite kratki test u nastavku i otkrijte svoj financijski karakter – jeste li skloniji štednji ili potrošnji (znamo, znamo, možda vam test ni ne treba, ali za svaki slučaj…).

Odgovarajte s DA ili NE.

  1. Razmišljate li često o novcu i obiteljskom budžetu?
  2. Jeste li često u maksimalnom dozvoljenom minusu na kreditnoj kartici ili na tekućem računu?
  3. Znate li u svakom trenutku koliko ste taj mjesec uštedjeli?
  4. Živite li od plaće do plaće?
  5. Kad biste dobili veliku količinu novca, biste li veći dio odvojili kao štednju?
  6. Imate li naviku kupovati nešto samo zato što vam se svidi?
  7. Razmišljate li o svojim financijama u starijoj dobi?
  8. Nagrađujete li se kupovinom nakon ostvarenja nekog cilja?

Imate li više odgovora DA na neparna pitanja, znači da ste skloniji štednji. Više potvrdnih odgovora na parna pitanja znači da ste tip osobe koja više naginje potrošnji.

Pronalaženje balansa između ove dvije stvari znači i uspješno upravljanje vlastitim financijama. No, kako naučiti balansirati?

naucite-upravljati-kucnim-budzetom-01
Jeste li skloniji štednji ili više naginjete potrošnji?

Stavite potrošnju na papir i naučite pametno trošiti svoj budžet

Plan budžeta možete raditi kao kratkoročni: tjedni i mjesečni, ili dugoročni: godišnji ili višegodišnji. Za početak je važno na papir staviti sve svoje mjesečne prihode i rashode.

Podijelite prihode na one redovite u vidu plaće, zarade od najma nekretnina i slično te izvanredne, koji mogu biti bonusi na plaće, božićnice ili zarada od honorarnih poslova.

Rashode je također korisno raspodijeliti u te dvije skupine, pri čemu u redovite spadaju trošak najma stana, kredita, prehrane, režija te prijevoza na posao, a oni izvanredni su najčešće nepredviđeni troškovi poput popravka automobila ili kućanskih aparata. Ali i na njih treba računati. Primjerite li da se primjerice TV počeo kvariti, krenite odvajati određenu količinu novca nekoliko mjeseci unaprijed, kako vam se ne bi dogodili neplanirani i veliki troškovi odjednom.

Na kraju svakog mjeseca, pogledajte jeste li na nuli, uštedjeli ili ste u minusu. Ako je u igri ovo posljednje, vaše upravljanje kućnim budžetom treba pomoć, te vam prvenstveni cilj treba biti izlazak iz minusa, a zatim i ostvarivanje viška sredstava. To možete tako da ili više zarađujete ili manje trošite.

Povećajte prihode, odnosno smanjite rashode

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, u 2014. izdaci jedne prosječne hrvatske obitelji iznosili su 81.315 kuna. Najviše se trošilo na hranu i bezalkoholna pića, zatim stan i režije, a odmah iza toga bio je prijevoz. U odnosu na posljednju predrecesijsku godinu 2008., izdaci su nam povećani za čak 6.700 kuna.

No, dubljom analizom navika potrošnje zaključeno je kako hrvatska obitelj više troši na duhan i alkohol nego na zdravlje i obrazovanje! Točnije, na ovo prvo godišnje nam odlazi 2.683 kune, 2.369 kuna ulažemo u zdravlje, a na obrazovanje samo 850 kuna. Dio problema lošeg upravljanja kućnim budžetom, pa čak i konstantnog boravka u minusu leži djelomično i u spomenutome – trošimo novac na krive stvari.

Racionalnije trošenje, praćenje potrošnje, smanjenje režijskih troškova i izbacivanje kreditnih kartica iz svakodnevne upotrebe samo su neki od načina kako smanjiti svoje rashode u svakom mjesecu.

Povišica ili unaprjeđenje, novi posao, honorarna zarada ili prodaja imovine, načini su kako povećati prihode. No, možda je prioritetnija i dugoročno isplativija stvar naučiti smanjiti troškove. Na taj ćete način na kraju mjeseca biti u plusu, a višak novca zatim možete uložiti te ostvariti dodatan prihod.

Sitnice u nastavku možda na prvu ne djeluju kao da štede velik novac, ali počnete li ih primjenjivati, iz mjeseca u mjesec vidjet ćete znatnu uštedu.

naucite-upravljati-kucnim-budzetom-02
Kupujete li zaista ono što vam treba ili kupujete jer vam se stvar sviđa?

1. Počnite nositi ručak na posao

Iako zahtjeva vrijeme, priprema ručka dan prije uštedjet će vam znanu količinu novca mjesečno. Ako trošite 25 kuna dnevno za ručak na poslu, bilo u pekari ili dostavi hrane, donošenjem gotovog obroka mjesečno ćete uštedjeti 500 kuna. Na godišnjoj razini radi se o poprilično lijepoj svoti od 6.000 kuna.

Imate li naviku ispijanja kave u kafiću prije posla, riješite je se i uštedite još dodatnih 200 kuna mjesečno. Ovo su uistinu stvari bez kojih se može, a ušteđeni iznos možete usmjeriti u nešto drugo.

2. Riješite se kreditnih kartica

Kad plaćate nešto kreditnom karticom, nemate toliki osjećaj da ste novac potrošili. Ako sa sobom nosite gotovinu, manje su šanse da ćete kupiti nešto što niste planirali. Osim toga, kreditne kartice nerijetko imaju visoke zatezne kamate te godišnje članarine.

Ne možete li bez njih u potpunosti, barem se pobrinite da račune podmirujete na vrijeme i izbjegnete nepotrebne troškove.

3. Prespavajte kupovinu

Kupovina na sniženjima i akcijama može se, na prvu, činiti kao sjajna stvar. Posebice kada vidite sniženja od 50 ili čak 70 posto. No, kupujete li zaista ono što vam treba ili kupujete jer vam se stvar sviđa? Možda vas je privukla akcijska cijena, ali vam stvar nije nužna. Budite iskreni prema sebi.

U prosjeku, obitelj godišnje potroši 5.494 kuna na odjeću i obuću. Razmislite, jeste li sve kupljeno i nosili? Treba li vam, zaista?

Trebate još ideja za pametno upravljanje budžetom?

GRAWE INVEST4U je polica životnog osiguranja koja vam omogućuje da ostvarite prinose ulaganjem u investicijske fondove.