Velik je broj zabluda i krivih shvaćanja kad je u pitanju osiguranje života. Što je, čemu služi, zašto ga uzeti i gdje nastaju najveće zablude, čitajte u nastavku.

Što je osiguranje života… i čemu točno služi

Smisao osiguranja života je financijska zaštita vaše obitelji, ili one koje ćete tek zasnovati, u slučaju vaše smrti ili teške bolesti. Ovako kratka i jasna definicija uglavnom se izbjegava jer nije ugodna, no valja je jasno reći. U tom teškom trenutku za vaše bližnje, neće morati razmišljati o troškovima, primjerice, sahrane, dugova ili neotplaćenih kredita. Ako su financijski ovisili o vama, osiguranje života neminovno će im pomoći da prebrode teške trenutke.

Pomisao nije ugodna, no to je glavni razlog kupovanja police osiguranja života.

Vi je kupujete, tj. uplaćujete, a s primarnom svrhom da pomognete vlastitoj obitelji ili bližnjima, ali i sebi. Kao što u slučaju obveznog auto osiguranja zapravo plaćate za štetu nastalu vašom krivicom, na tuđem automobilu, tako u slučaju osiguranja života novac koji uplaćujete kasnije će najviše pomoći – drugima.

Raznolika ponuda – mjesto gdje nastaju sve zablude o osiguranju života

Najviše zabluda i krivih shvaćanja nastaje zbog različitih vrsta životnih osiguranja i dodatnih opcija. Na našem je tržištu najpopularnije takozvano “mješovito” osiguranje ili osiguranje sa štednom komponentom.

Što to znači?

Kad kupujete policu osiguranja života, možete odabrati klasično osiguranje. To znači da svaki mjesec, kvartal, polugodišnje ili jednom godišnje uplaćujete određeni iznos novca. Njime “otplaćujete” osiguranu svotu. Ta osigurana svota je iznos koji će vaši bližnji dobiti u slučaju vaše smrti, a ovisno o programu za slučaj nesretne smrti, to može biti dvostruka ili čak trostruka osigurana svota.

No, možete odabrati i “mješovito” osiguranje gdje istovremeno i štedite. Tu u igru upada pojam takozvanog “doživljenja”. Pojednostavljeno, možete odabrati policu na određeni period godina (15, npr.) i po isteku tog perioda, isplaćuje vam se osigurana svota i očekivana dobit, ako osiguravatelj ostvari višak povrata od ulaganja.

Uz štednu komponentu, na tržištu imate dostupno i osiguranje s investicijskom komponentom. Uz navedeno, postoji još desetak mogućih kombinacija i opcija, raznih paketa i varijanti polica osiguranja života, zbog čega često dolazi do zabuna i pogrešnih komunikacija.

osiguranje_života_cinjenice_koje_vam_nitko_nije_dovoljno_razjasnio_detalj
Smisao osiguranja života je financijska zaštita vaše obitelji ili one koje ćete tek zasnovati.

Ako se osiguranjem štedi, zašto onda jednostavno ne držati novac u banci?

Mnogi će pomisliti kako im je svejedno uplaćivali oni svoj novac na štednju u banku ili ugovorili policu osiguranja života pa uplaćivali taj isti novac osiguravajućoj kući. Mnogi će reći i da je prva varijanta bolja. Na kraju krajeva, novac iz banke možete podići bilo kad (čak i u slučaju oročene štednje), a kod osiguranja života postoje neka ograničenja.

No, to jednostavno nisu iste kategorije. Zašto?

Imajte na umu da prilikom odabira osiguranja života vi ugovarate već spomenutu osiguranu svotu. Odnosno, ugovarate konkretan iznos koji će biti isplaćen u slučaju da vam se nešto dogodi.

Dakle, ako mjesečno u banku stavljate 100 kuna na štednju i tako 10 godina, na računu ćete nakon 10 godina imati 14.400,00 kuna + kamate. U slučaju vaše smrti, vaši će nasljednici dobiti taj iznos.

Ako pak mjesečno uplaćujete 100 kuna za osiguranje života, i imate osiguranu svotu od npr. 35.000,00 kuna, u slučaju vaše smrti, vaši će nasljednici dobiti taj iznos + eventualnu dobit.

Ključna i najvažnija razlika je što ćete u banci dobiti iznos koji ste uštedjeli, i platiti porez na kamatu, a od osiguravajuće kuće iznos koji ste osigurali, bez poreza. Za razliku od banke gdje imate iznos koji uplaćujete + kamate i ništa više, kod osiguranja života imate iznos koji ste osigurali, često i bez da ste ga uplatili u potpunosti.

To znači da će vaši nasljednici dobiti navedenih 35 tisuća kuna, u slučaju da se smrtni slučaj dogodi nakon, recimo, 3 godine otkako ste ugovorili policu osiguranja života.

Upravo tu leži glavni benefit osiguranja života u odnosu na klasičnu štednju u banci. Uzmite u obzir i da postoji puno mogućih scenarija gdje se iznos osigurane svote nerijetko povećava nekoliko puta.

Pobrinite se za svoje bližnje.

Razmislite o osiguranju života i javite nam se kako bi vam dodatno razjasnili sve opcije i dali profesionalan, neobavezan savjet.