Ako niste jedni od onih koji se od svoja dva kotača ne odvajaju ni na cičoj zimi, onda ste vjerojatno sačekali toplije vrijeme za povratak bicikliranju. Prije nego krenete na prvu vožnju, probudite svoj bicikl iz zimskog sna. Evo i kako.

Temeljito čišćenje prvi je (i najvažniji) korak

U garaži, podrumu, na tavanu, terasi ili u stanu – gdje god da ste čuvali svoj bicikl tijekom zime, malo prašine sigurno se nakupilo. Ako ste ga koji put provezli zimi, možda se uhvatilo i malo soli. Prvi korak je detaljno čišćenje bicikla, a mi vam ne savjetujemo brže rješenje – visoki vodeni tlak (miniwash ili praonica) – nego malo vode, spužvu i krpu u ruke.

Ovako ćete i pod prstima primijetiti ima li nekih udubina ili oštećenja koji zahtijevaju dodatnu pažnju. Poslužite se i četkicom, a pri ruci je dobro imati i neizostavni WD-40 kojim ćete odstraniti prve znakove hrđe ili zakorjele nečistoće.

Ovisno o tome kakve kočnice ima vaš bicikl, s malo alkohola ili posebnog sredstva za čišćenje kočnica, očistite i kočioni dio. Obavezno izvucite i sjedalo, očistite cijev, a kad cijev vraćate na svoje mjesto, radije dodajte vodootpornu mast nego ulje.

pripremite-bicikl-03
Gdje god imate bilo kakav šaraf ili maticu, provjerite u kakvom je stanju, treba li nešto pritegnuti.

Provjerite stanje guma i tlak u njima

Očekivano je i normalno da gume malo ispuste, ako je bicikl stajao dulje vrijeme. Ovisno o veličini i širini (ali i tipu) vaših guma, napumpajte ih i dobro provjerite pritisak prije nego krenete na prvu vožnju.

>> Upoznajte prvo domaće Osiguranje za bicikliste <<

Detaljno pregledajte vanjske gume i potražite oštećenja. Ona manja su normalna, ali ako vidite da su gume potrošene, radi svoje sigurnosti nabavite nove i zamijenite ih. Ne zaboravite da su gume kontakt s cestom, koji utječe na vašu brzinu, stabilnost, ali i mogućnost kočenja i izbjegavanja potencijalnih nezgoda u prometu.

Nakon što ste ustanovili da su gume ok, provjerite jesu li kotači centrirani. To ćete najlakše napraviti tako što ćete okrenuti bicikl (gume u zrak), zavrtjeti kotače i lagano staviti dlan na bok kotača. Ako postoji neravnina u vrtnji, primijetit ćete je i vizualnim pregledom. To znači da kotač nije centriran pa ako nemate alat i znanje, bit će najbolje da posjetite majstora.

Lanac, kočnice i pogonski mehanizam

Nakon što ste očistili lanac, nauljite ga. Okrećite pedale i lagano puštajte ulje na lanac, a preporučuje se koristiti specijalizirana ulja. Napravite i vizualnu provjeru vašeg lanca te ostatka pogonskog mehanizma. Ako vidite da nešto nije poravnato, da nešto suviše “cvili” ili je nešto treće u pitanju preporučujemo da se obratite stručnjacima.

Što se tiče kočnica, ako imate obručne kočnice, provjerite kako sjedaju. Ispravno je na obruč kotača, nikako na gumu ili žbice. Valja provjeriti i potrošenost pakni, nekad je dovoljno samo ih iznova poravnati. Provjerite i koliko su sajle zategnute, odnosno olabavljene pa ih po potrebi učvrstite.

Napravite i dodatnu provjeru ostatka pogonskog mehanizma, a veoma je bitno ustanoviti rade li mjenjači brzina kako treba. Moguće je da su neki dijelovi bicikla tijekom zime lagano otpustili pa koristeći odgovarajući alat, sve lagano pritegnite.

pripremite-bicikl-02
Ako nemate iskustva, podešavanje žbica na felgama prepustite stručnjacima.

Provjerite sve šarafe i upravljač

Osim pogonskog mehanizma, dobro je provjeriti i sve ostale dijelove bicikla. Gdje god imate bilo kakav šaraf ili maticu, provjerite u kakvom je stanju, treba li nešto pritegnuti ili poravnati.

>> GRAWE Hrvatska predstavlja: Osiguranje za bicikliste <<

Upravljač, kormilo ili guvernal mora biti poravnat. Provjerite ima li gdje “lufta” pa ovisno o modelu i tipu bicikla, izravnajte ga ručno ili korištenjem alata. Jedini posao na biciklu koji ne preporučujemo da obavljate sami je podešavanje žbica na felgama. Ako nemate iskustva ili znanja, to prepustite stručnjacima.

Dakle, uz temeljito čišćenje, provjeru guma, kočnica, mehanizma mjenjača i pogonskog mehanizma, uljenje lanca i podmazivanje cijevi sica, jedino što vam još preostaje je eventualno promijeniti baterije u sigurnosnim rasvjetnim tijelima koje vaš bicikl ima. Također još jednom detaljno provjerite škripi li koji dio ili se čudno ponaša i – ako je sve u redu – spremni ste za prvu vožnju sezone.

Podsjetite se i na odličan priručnik koji je pripremila ekipa iz Sindikata biciklista. Ne zaboravite i na najvažnije pravilo – oči širom otvorene!

Jeste li osigurali sebe, svoj bicikl i druge vozače u prometu?

Upoznajte jedinstveno Osiguranje za bicikliste!