Cijeli svijet još od prvog dana pandemije već polako kalkulira dobitke i gubitke. Jedni od najpogođenijih u cijeloj priči s koronavirusom svakako su oni koji se bave turizmom. Privatni iznajmljivači i koronavirus novi su “partneri”, a evo što trebate znati o njihovu funkcioniranju.

Vladine mjere, privatni iznajmljivači i koronavirus

Vlada Republike Hrvatske donijela je niz mjera pomoću kojih nastoji ublažiti financijske udarce na osobe koje se bave i koje žive od turizma. Jedna u nizu tih mjera je i odgoda, odnosno oslobađanje od plaćanja turističke pristojbe.

Privatni iznajmljivači oslobođeni su plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete

Tako će privatni iznajmljivači plaćati samo pola godišnjeg paušala turističke pristojbe. Osim toga, privatni iznajmljivači se oslobađaju i plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete. Svakako pročitajte više o uputama Vlade RH za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja.

Briga za goste učinit će vas poželjnima

Naravno, nipošto ne treba smetnuti s uma ni preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih bi se trebali pridržavati privatni iznajmljivači. Postoje neka opća pravila koja su jednaka u svim zatvorenim prostorima. Fizička udaljenost, dostupnost dezinficijensa na ulazima i slično mjere su koje su već prepoznatljivi znakovi ovog “novog normalnog” u kojem smo se našli.

Privatni iznajmljivači trebali bi u svojim apartmanima postaviti vidljive obavijesti koje će informirati goste. Informacije sa smjernicama o društveno odgovornom ponašanju, ali i one informacije koje se tiču kontakata koje bi u slučaju pojave nekih simptoma valjalo nazvati svakako će doprinijeti sprječavanju širenja zaraze. Osim toga, i vas će, kao privatne iznajmljivače, briga za goste učiniti prepoznatljivima i poželjnima.

privatni iznajmljivači i koronavirus
U slučaju da gosti budu zaraženi, domaćini su dužni brinuti se o njima

Gost treba biti u apartmanu sve dok ga liječnik ne pusti van

U slučaju da gost u vašem apartmanu bude zaražen virusom COVID-19, preporučuje se ostanak u apartmanu. Potom iznajmljivači trebaju kontaktirati tzv. “turističku ordinaciju” koju trebaju osigurati lokalne samouprave i krizni stožeri.

Inače, Nacionalni stožer preporučuje kako su domaćini, odnosno privatni iznajmljivači, dužni brinuti o zaraženom gostu koji je u njihovu apartmanu. To znači da, sve dok liječnici i epidemiolozi ne kažu da gost više ne treba biti u samoizolaciji, iznajmljivači apartmana su dužni donositi mu hranu i higijenske potrepštine koje će pak ostavljati ispred vrata apartmana.

Time što brinete sa svoje goste, brinete i za sebe.

Kliknite i istražite ponudu osiguranja za privatne iznajmljivače.