Renoviranje doma mnogima donosi i veliku radost, ali istovremeno i veliku brigu. Puno posla, još više čišćenja zbog kojih se mnogi pitaju: “Je li mi ovo stvarno trebalo?”. No, u procesu renoviranja stana ili kuće može se itekako uživati, ako budete izbjegavali ove najčešće pogreške.

U renoviranje doma ubacite svjetlost kao važan čimbenik

Sigurno je najčešća pogreška ona koja se tiče svjetlosti, odnosno rasvjete. Rasvjeta je, što zbog estetike, što zbog funkcionalnosti, jedan od najvažnijih elemenata interijera. Za početak, važno je maksimalno iskoristiti prirodnu svjetlost. Ako imate velike prozore, onda ste zbilja sretnici. I baš zbog toga pazite da tu sreću “ne upropastite” tamnim zavjesama ili tamnim bojama zidova.

No, bez obzira na to imate li blagodat prirodne svjetlosti ili ne, važno je pravilo da rasvjetu u prostoriji nikada ne postavljate samo u središtu prostorije. Nabavite rasvjetna tijela (lampe, lampice i sl.) različitih veličina i jačine koja možete skladno kombinirati ili ih pak koristiti pojedinačno. Naravno, uvijek pripazite da se različita rasvjetna tijela uklapaju u stil za koji ste se odlučili.

renoviranje doma
Prije renoviranja dobro je isplanirati detalje cijelog procesa – time ćete si i olakšati i uštedjeti vrijeme

Ne zanemarujte utičnice i njihov raspored

U slučaju da ste neko vrijeme života živjeli u podstanarstvu, velika je vjerojatnost da ste naletjeli na problem zvan “manjak utičnica”. Ako sada napokon renovirate stan koji će (p)ostati vaš dom, onda svakako obratite pažnju i na to. Odlučite koja će biti “strateška mjesta” u vašoj prostoriji, odnosno gdje ćete postaviti koji dio namještaja i prema tome odredite broj i položaj utičnica.

Nema ništa gore nego kada su dvije utičnice na jednom zidu, a vama baš odgovara da na taj zid postavite kauč. I, naravno, jako je bitno da za taj posao angažirate stručnjaka s obzirom na to da o tome ovisi sigurnost vašeg doma.

Renoviranje doma ne treba slijepo slijediti trendove

Lijepo je kada vaš dom izgleda kao iz časopisa, no ružno je kada u njemu nema nimalo vas. Zato, nemojte slijepo slijediti trendove. Osim toga, vrlo je važno pripaziti i na detalje kao što su kombiniranje boja i oblika. U redu je kombinirati različite oblike, teksture i materijale, ali svakako pripazite da ne pretjerate.

renoviranje doma
Najvažnije da se u svom domu osjećate ispunjeno i sigurno pa stoga u renoviranje unesite što više svog osobnog pečata

Svako uređenje doma u gotovo svakoj osobi probudi osjećaj uzbuđenja zbog čega impulzivna kupovina nije neobična. Tada pokupujete sve – i što vam treba i što ne treba. Kako biste to izbjegli, napravite vi (ili stručnjak kojeg planirate angažirati) tzv. mood board. Na taj ćete način dobiti dojam kako će vaš dom izgledati, a i svakako ćete izbjeći kupovinu bespotrebnih stvari.

Kada uređujete dom, unesite sebe u njega i tada će biti najljepši. Najbitnije je da to bude prostor u kojem ćete se osjećati udobno, voljeno i sigurno. Dok trendovi prolaze, te stvari su one koje uvijek ostaju.

Dom je najuređeniji i najljepši kada je siguran.

Javite nam se i pomoći ćemo vam da vaš dom postane vaša sigurna luka.