Čovjek uči dok je živ. To pravilo vrijedi i za vožnju automobila. Koliko god da dugo vozite, uvijek možete poboljšati neke navike i tako postati još sigurniji i bolji vozač.

Bit ćete bolji vozač kada promet zamislite kao šah

Kada ste u vožnji, nikada, ali nikada ne možete misliti samo na sebe. Zamislite vožnju kao igru šaha. Jednostavno uvijek morate razmišljati nekoliko koraka unaprijed. U vožnji se postavite tako da su svi oko vas neiskusni i da ne znaju što rade. Ono što vi trebate u takvim situacijama raditi je misliti i u svoje ime i u ime drugih sudionika prometa.

Nažalost, koliko god da ste vi dobar vozač, to još uvijek ne znači da ste sigurni u prometu. Zašto? Jednostavno zato što je promet proces koji uključuje i savjesne i nesavjesne, i iskusne i neiskusne, i bezobrazne i dobre vozače. Vaše je zato, pod broj jedan, da mislite i u svoje i u tuđe ime.

sigurniji i bolji vozač
Iskustvo u vožnji nije garancija za sigurnost. Budite oprezni i predvidite moguće situacije kako biste zaštitili i sebe i druge.

Biti bolji vozač znači ne lijepiti se drugim autima

Kada sjednete za volan, morate znati da u tom limenom oklopu na četiri kotača automatski postajete najmoćniji sudionik prometa. No, nikada ne smijete zanemariti ni one najkrhkije – bicikliste i, naravno, pješake. Upamtite, sve i da pješak „preleti“ preko crvenoga i vi ga udarite, vi ćete biti krivi. Stoga, u vožnji otvorite četvere oči ako treba i budite brži od nesreće, bez obzira tko bi je izazvao.

Još jedno vrijedno pravilo, posebice za vozače početnike, je da se nikada, ali nikada ne lijepite drugim automobilima na stražnji dio. Niti dok vozite, niti dok, primjerice, čekate zeleno na semaforu. Baš kao što vama nije ugodno da vam je netko zalijepljen otraga, nije ugodno ni onome kome vi to uradite. I sami znate da manje iskusni vozači vrlo lako mogu prilikom kretanja malo krenuti i unatrag. „Bliski susret“ izbjegnite jednostavno tako što ćete držati razmak (koji se ne zove slučajno „sigurnosni razmak“).

Nikada ne vozite umorni

O tome da ne biste ni trebali ni smjeli sjesti za volan pod utjecajem alkohola, bespotrebno je i govoriti. Međutim, ono što mnogi olako shvaćaju je sjedanje za volan kada je vozač iscrpljen i umoran. Budući da vožnja s godinama postane automatska radnja, umor može biti kobniji i opasniji od alkohola nego što bi se to na prvu reklo.

sigurniji i bolji vozač
Vožnja automobila kada ste umorni jednako je opasna kao da ste sjeli za volan u alkoholiziranom stanju.

U takvim situacijama mnogi vozači počnu žuriti kako bi što prije stigli na željeno odredište i onda vrlo lako dođe do nesretne kombinacije umora i žurbe. Ako ste umorni, nikada nemojte voziti. Ako vas umor uhvati na putu, odmah stanite. Čak i odspavajte u autu, ukoliko je to potrebno.

Vožnju ne shvaćajte olako, posebice ako su s vama u autu i drugi ljudi. Dok vozite auto, naoružajte se strpljenjem, mirnoćom, ali i osjećajem odgovornosti.

Bitno je da vam je vožnja ugodna, ali još bitnije da je sigurna.

Kliknite i istražite ponudu osiguranja za motorna vozila.