Troškovi režija primarna su i jedna od najvećih mjesečnih izdvajanja u svakom domu. Tek kad podmirimo iznose režija, možemo ispunjavati druge financijske želje.

Troškove režija stvaramo svaki dan. Litra vode nije skupa, sat vremena potrošnje električne energije ne osjeti se na iznosu plaće. No treba osvijestiti da mjesec ima 30 ili 31 dan te da u tim danima možemo ekonomičnije trošiti energente i uštedjeti na mjesečnom odvajanju za režije.

Primjenjujte savjete za uštedu energije svaki dan u svome kućanstvu i vidjet ćete da će iznosi na vašim računima za vodu, struju i grijanje biti manji.

Kako smanjiti potrošnju vode u kućanstvu

Postavite u tuš kabinu niskoprotočnu tuš glavu s kojom ćete uštedjeti vodu.

Dok perete ruke, zube ili suđe, ne ostavljajte da voda nepotrebno teče. Taj savjet prenesite i svojim ukućanima kako bi se svi pridržavali istog.

Ako imate vrt ili biljke u dvorištu, poželjno je da skupljate kišnicu za zalijevanje. Kišnica je i pogodnija za korijenje biljaka jer voda iz vodovoda sadrži kamenac.

savjeti-za-ustedu-na-troskovima-rezija-01
Ugasite vodu dok perete zube ili sapunate ruke.

Račun za struju ne mora biti velik uz ove savjete

Prilikom izlaska iz doma, isključite sve električne uređaje. Tako ne samo da ćete uštedjeti energiju, nego ćete i spriječiti mogućnost nesreće.

O uštedi rasvjete razmišljajte i tijekom preuređenja doma. Nastojite izabrati što svjetliji namještaj, zavjese i tepihe. To će prostoru dati svjetla, pa neće biti potrebe da rasvjetna tijela budu uključena tijekom dana.

Potaknite svoje učenike ili studente da uče tijekom dana dok je dnevno svjetlo, a ne navečer pokraj rasvjetnih tijela kad je i koncentracija obično slabija.

Perilicu rublja uključite u vrijeme kad je tarifa struje povoljnija te perilicu napunite koliko se može, a ne polovično.

U posljednje vrijeme mnoge stvari i zadatke obavljamo preko mobitela. Ako vam većina poziva dolazi na mobilni telefon, ukinite fiksnu liniju.

savjeti-za-ustedu-na-troskovima-rezija-02
Na vrata i prozore postavite brtvene trake koje će spriječiti ulazak hladnog zraka.

Dobra izolacija, manja rata za grijanje

Isključite grijanje u prostorijama u kojima ne boravite.

Ako mijenjate prozore, nabavite one koji imaju dvostruko ili čak trostruko staklo kako bi smanjili protok hladnog zraka te tako uštedjeli na grijanju.

U slučaju da su vam takvi prozori preskupi, nabavite i postavite izolacijske brtvene trake. Tako hladan zrak neće ulaziti ispod prozora. Tu izolacijsku brtvenu traku možete postaviti i na vrata.

Pridržavajući se ovih načina potrošnje energije u svom domu, povećat ćete svoj kućni budžet te će vam isti poslužiti za druge financijske planove.

Marija Kozlek, Zastupnica u GRAWE Hrvatska d.d.