Mogli bismo reći kako je moto naših djedova i baka – ništa se ne baca! Mnogi će se vjerojatno sjetiti kako se nekada papir za umatanje poklona peglao i ravnao pa koristio opet. Vrećice čaja nisu se bacale nakon prve upotrebe, a svaka se rupa na čarapi krpala i nekoliko puta. Umjesto skupih sredstava za čišćenje, domovi su se čistili sodom bikarbonom i octom.

Moramo priznati – nekada se mnogo više štedjelo, ništa se nije bacalo i sve se koristilo do kraja. Mnoge od tih stvari, kako bismo uštedjeli, možemo primijeniti i danas. Evo koje.

Zaboravite na kartice, plaćajte gotovinom

Prednost kartica je njihova praktičnost. Ne morate nositi gotovinu, plaćati možete gotovo na svim prodajnim mjestima, no mnogi tvrde kako je gotovina bolja opcija kad je kontrola troškova u pitanju. Kad sa sobom imate kreditnu karticu, nemate osjećaj koliko trošite. 20 kuna na jednom mjestu, 50 na drugom i tako ‘peglanjem’ kartice za tren potrošite dosta novca.

S druge strane, ako u novčaniku imate novčanicu od 200 kuna, teže ćete se odlučiti na kupovinu. Sa psihološke strane gledano, bit će vam žao potrošiti je, a i svjesniji ste činjenice da trošite kad nekome pružate novčanice, ne karticu. Pokušajte.

Sami izradite poklone

Najbolji darovi su oni od srca, a ne oni najskuplji. Zašto ne biste, idući puta kad idete na ručak kod prijatelja, umjesto kupljene butelje vina poklonili bocu domaćeg likera koji ste sami napravili? Ili pak teglicu ukusnog pekmeza za uživanje uz palačinke? Osim što ćete uživati u pripremi, garantirano ćete oduševiti domaćine.

sto-o-stednji-mozemo-nauciti-od-nasih-baka-i-djedova-zimnica
Po uzoru na naše bake i djedove, naučite pripremati zimnicu!

Jedite kod kuće, umjesto u restoranima

Prosječna hrvatska obitelj na hranu potroši gotovo 40% mjesečnog kućnog budžeta. Usporedite li trošak odlaska četveročlane obitelji na pizzu koji iznosi 300 kuna, s količinom hrane koju za taj isti novac možete kupiti u trgovini, dolazite do zaključka kako ste za isti novac mogli pripremiti ručak za nekoliko dana.

Naše bake i djedovi, osim što nisu imali naviku jesti vani, redovito su pripremali zimnicu. Naučite je pripremati i vi. Zimnica samo zvuči komplicirano, ali jednom kad savladate ovu vještinu, uživat ćete u plodovima svog rada. Također, svatko od nas može se upustiti u uzgoj začinskog bilja, koje ne zahtijeva mnogo prostora niti znanja. Ružmarin, bosiljak i origano lako ćete uzgojiti u kuhinji, a osim što su jeftiniji od kupovnih začina, mnogo su ukusniji.

Popravite, umjesto da kupujete novo

Mnoge stvari u kući možemo popraviti sami, umjesto da ih odmah bacimo i odemo u kupovinu novih. Ne mislimo da se trebate upuštati u popravak TV-a ili perilice za suđe, ali stvari poput krpanja sitnih rupa na odjeći ili popravka slavine nešto su što sami možete napraviti bez puno muke.

Ako pak smatrate da se vaš krojački doseg odnosi samo na zamjenu gumba, svakako se, prije nego odjevni predmet bacite, raspitajte se koliko će vas koštati popravak. Mnogi vam krojački saloni sitnije popravke, poput kraćenja i sužavanja, neće puno naplatiti. Primjerice, zamjena zatvarača na hlačama koštat će vas manje od 50 kuna, dok ćete za novu podstavu na suknjama ili sakou u većini salona izdvojiti manje od 100 kuna.

Kućanski aparati su jedna od skupljih stvari u stanu i iz tog je razloga presudno dobro ih održavati i na taj im način produžiti životni vijek. Često samo jednostavne zamjene filtera, šarafa ili cijevi mogu riješiti problem. Internet je prepun stranica s videima kako popraviti stvari, pa zašto ne pokušati. Mi smo već pisali o 10 sitnih kućnih popravaka za koje vam zaista ne trebaju majstori.

sto-o-stednji-mozemo-nauciti-od-nasih-baka-i-djedova-razmjena
Prosljeđivanjem i posuđivanjem očuvane odjeće za bebe možete jako puno uštediti.

Razmjenjujte stvari s rodbinom i prijateljima

Svi znamo koliko brzo djeca prerastu odjeću i obuću, ali i koliko im brzo znaju dosaditi igračke. Odjeću koju vi i vaše dijete više ne nosite, poklonite nekome kome odgovara. Isto tako, ako vam netko ponudi stvari koje možete koristiti, nemojte odbiti. Oprema poput hranilica ili kolica koristi se tek nekoliko mjeseci i vjerojatno je u dovoljno dobrom stanju da je netko drugi slobodno nastavi koristiti.

Planirajte uz pomoć tjednih ili mjesečnih budžeta

Naše bake i djedovi, pa i naši roditelji pomno su planirali kako će potrošiti svoj novac. Bilo da vam je draže svoje troškove pratiti na papiru, u Excel tablici na laptopu ili na mobitelu, krenite s time već danas. Zapisujte baš svaki trošak, čak i čokoladu za nekoliko kuna. Već za mjesec dana iznenadit ćete se na kakve sve sitnice ponekad trošite svoj novac, a da toga niste niti svjesni.

Pročitajte savjete o kojima smo već pisali i naučite upravljati kućnim budžetom.

sto-o-stednji-mozemo-nauciti-od-nasih-baka-i-djedova-tarifa
Uključivanja aparata za vrijeme niže tarife struje može osjetno smanjiti troškove struje.

Perilicu palite samo za vrijeme niže tarife

Kuhanje i peglanje kasno navečer ili rano ujutro mnogima nije opcija, no zato je perilicu rublja ili posuđa pametno uključivati upravo tada. Niža tarifa struje ljeti se obračunava od 22 do 8 sati, zimi od 21 do 7 sati ujutro.

Primjerice, četveročlano kućanstvo godišnje troši oko 3500 kWh električne energije, a većina potrošnje je, logično, u višoj tarifi. Tek 10-15 % trošimo za vrijeme niže tarife. Kad bismo uspjeli ‘prebaciti’ dodatnih 20 posto potrošnje u nižu tarifu, mjesečno bismo uštedjeli oko 30 kuna, odnosno jednu ratu godišnje.

Ne bacajte stare stvari, napravite od njih nešto korisno

Recikliranje je odličan hobi, način da se riješite stresa i pokažete svijetu svoju kreativnu stranu. No, osim toga, recikliranje stvari dobar je način za uštedu. Naše bake nisu bacale stare majice – od njih su radile krpe za čišćenje ili ukrasne jastučnice. Vi ih možete iskoristiti za cijeli niz stvari – od gumica za kosu do unikatnih tepiha koji će obogatiti prostor u kojem živite.

Izbjegavajte koristiti plastične vrećice za koje izdvajate po nekoliko kuna pri svakoj kupovini. Umjesto njih koristite platnene torbe koje možete napraviti sami, također od majica. Kutije od cipela ili kartonska pakiranja za jaja, uz malo mašte i truda postaju kutijice i držači za sitnije stvari poput ukosnica ili USB stickova. Staklene boce vrlo brzo možete pretvoriti u vaze za cvijeće, konzerve u držače za olovke, a pakiranja raznih namaza iskoristite kao teglice za uzgoj začinskog bilja.

S godinama dolazi i znanje!

Oslonite se na iskustvo i ostvarite mogućnost prinosa ulaganjem u investicijske fondove.