Na putu do omiljene ljetne destinacije obično se nalazi cijelo mnoštvo koraka koje moramo proći. U sekundi ćete se, sigurni smo, sjetiti zatvoriti sve prozore, iz struje isključiti glačalo i zaključati, ali nekih se detalja ipak teže dosjetiti na prvu. Ovakav praktičan podsjetnik zato će vam dobro doći.

1. Dogovorite čuvanje ljubimaca

Let avionom, pravila u bukiranom smještaju, ali i mogući stres kakav putovanje može prouzročiti našim kućnim ljubimcima, najčešći su razlozi zbog kojih krećemo u potragu za čuvalicama. Nažalost, u vrijeme godišnjih odmora teško je dogovoriti pomoć rodbine, susjeda i prijatelja, no uvijek postoji mogućnost plaćenog čuvanja.

Ključ je da u tome da budete brzi! ‘Pročešljate’ li forume, stranice i grupe na društvenim mrežama pronaći ćete hotele za pse, smještaje za mačke u privatnim stanovima, čak i osobe kojima s povjerenjem na čuvanje možete ostaviti ribice, kornjače ili zečeve. Prije samog dogovora svakako se raspitajte o iskustvima i ne propustite upoznati osobu koja bi se trebala brinuti o vašem kućnom ljubimcu.

2. Platite račune

Izlazak iz rutine, kakav pruža godišnji odmor, ima i svoje negativne strane. Primjerice, režije i račune odlučite platiti po povratku s putovanja. Vratite se, krenete raditi, baviti se drugim obavezama i jednostavno – propustite podmiriti sve što trebate. Platite li ih odmah, možda ćete imati nešto manje novaca na računu u trenutku kad putujete, ali i brigu manje na pameti dok se odmarate.

3. Posjetite ljekarnu

U svakoj prtljazi, koliko god natrpana bila, mora biti mjesta i za prvu pomoć. Glavobolja i zubobolja zadnje su što trebate na godišnjem odmoru pa tablete koje ih sprječavaju svakako uvrstite na svoj popis. Neka se u vašem kovčegu ili naprtnjači nađe i pokoji flaster i zavoj, a ne bi bilo loše ponijeti ni preparate za rehidraciju organizma. Uzimate li određenu terapiju, pobrinite se da na vrijeme podignete i recept i lijek.

4. Pobrinite se o prijevozu (i ne zaboravite na check-in)

Trebate do zračne luke, možda čak i u drugom gradu? Ili na kolodvor morate stići u (pre)kratkom roku? Optimizam je zakon, ali Murphyjev zakon baš i nije. Radije provjerite mijenja li se (ljetni) raspored vožnji i događaju li se radovi na cesti zbog kojih biste mogli izgubiti i vrijeme i živce. Ako možete unaprijed rezervirati prijevoz od kuće do mjesta s kojeg putujete, još bolje! Putujete li avionom, online check-in još je jedna stavka koja vam štedi vrijeme. Zato ga na vrijeme i odradite, barem nekoliko sati prije leta.

Priprema-za-putovanje
Uzmite si vremena, isplanirajte rute i pripremite uređaje.

5. Obavijestite banku da putujete

Nije se jednom dogodilo da banka blokira karticu zbog iznenadno većeg prometa, odnosno potrošnje novaca. Kad putujete na duže vrijeme i planirate veće troškove, nije zgorega javiti se banci u kojoj imate otvoren račun i najaviti planove. Dobro će vam doći i nešto gotovine odvojene od ‘glavnog’ novčanika koji uvijek držite kod sebe. Pospremite je uz fotokopije osobnih dokumenata.

6. Pročistite hladnjak

Nitko ne voli pronaći pokvarenu hranu i tragove plijesni u hladnjaku, a takvi prizori još teže padnu pri pomalo tužnom povratku u svakodnevnu rutinu. Olakšajte si! Voće narežite, zamrznite pa iskoristite za smoothije. Druge namirnice nastojte potrošiti, podijeliti sa susjedima ili, na kraju krajeva, baciti.

Voce-za-smoothije
Voće iz zdjele sačuvajte u zamrzivaču, a po povratku napravite smoothie ili voćni sladoled.

7. Operite odjeću (i promijenite posteljinu)

Odjeća čini najveći (a možda i najvažniji) dio prtljage. Zato je unaprijed pripremite. Operite je, izglačajte pa posložite u kufer metodom ‘rolanja’. Odjeća će se manje izgužvati, a i više ćete je uspjeti složiti u kufer. Sigurno ćete se i vi složiti, nema ljepše stvari od lijeganja u krevet prekriven svježe opranom, mirisnom posteljinom. A još je ljepše kad vas takav relaksirajući scenarij dočeka po povratku s puta! Promijenite posteljinu, a perite je samo ako je možete osušiti do kretanja na putovanje.

8. Napravite listu mjesta koja želite posjetiti

Dobra organizacija temelj je dobrog provoda. Unaprijed si možete organizirati i plan boravka na ljetovanju! Istražite sve detalje o gradu i mjestu u koje putujete, pronađite korisne savjete i preporuke za lokacije koje želite obići i doživjeti. Primjerice, tako možete saznati da velik broj muzeja nudi mogućnost kupovine ulaznica putem interneta, čime ćete izbjeći duge redove i gužvu na ulazu. U planiranju će vam itekako pomoći i aplikacije kao što su TripAdvisor i Triposo, uz koje ćete lako otkriti izvrsne restorane, barove i noćne klubove. Ako pak želite uživati u prirodnim ljepotama, možda čak i kampirati, obavezno se opremite aplikacijom Roadtrippers.

9. Pripremite elektroničke uređaje

Osim aplikacija za lakše upoznavanje sve što vam vaša destinacija nudi, dobro će vam doći i poneka koja će vam olakšati i samo putovanje. Uz Maps.me bez problema ćete doći do svake autobusne stanice, benzinske crpke i parkirnog mjesta, dok je HERE WeGo izvrsna opcija čak i u trenucima kad vam mobilni internet posustane. Ne zaboravite ni ‘pročistiti’ memoriju svojeg pametnog telefona te pripremiti memorijske kartice fotoaparata. Imajte na umu – više trenutaka pripreme kod kuće znači više trenutaka stvaranja uspomena na putovanju!

10. Ugovorite putno osiguranje

Koliko god strpljivo unaprijed planirali, neke situacije naprosto ne možete isplanirati. Svaki iskusni putnik zato će uvijek reći kako je putno osiguranje jedno je od najvažnijih detalja pripreme za putovanje. Kad redom obavite sve stavke s ovog popisa, razveselit će vas činjenica da vam za posljednju treba samo pristup internetu i nekoliko minuta vremena. Policu putnog osiguranja možete ugovoriti za sebe, ali i za sve članove svoje obitelji. Uz nju ste pokriveni u slučaju eventualnih troškova liječenja u inozemstvu, transporta, potrage i spašavanja, pa i gubitka prtljage.

Osigurajte se od neplaniranih situacija na ljetovanju.

Ugovorite putno osiguranje online!