Uredski poslovi su takvi da su gotovo nezamislivi bez upotrebe papira. Međutim, polako, ali sigurno podiže se svijest o tome zašto je važno štedjeti papir. Ne morate printati apsolutno sve, zar ne? Smanjite potrošnju papira već danas.

Sigurno ste primijetili, barem jednom i barem krajičkom oka, u završetku e-maila poruku koja vam savjetuje da dva puta razmislite prije nego odlučite isprintati e-mail koji ste primili. Nažalost, često se takvi potpisi u e-mailovima nalaze iz pomodnih razloga. Međutim, vi ne morate biti jedni od tih ljudi.

Sada je pravo vrijeme da smanjite potrošnju papira

Vaš ured može savršeno funkcionirati bez sulude potrošnje papira. Što je najbolje, baš je ovo digitalno doba savršeno da ova vrijedna i plemenita ideja zaživi. Osim što je ovo doba najbolje doba za realizaciju ideje o poslovanju bez papira, kada vidite koliko je stabala i energije potrebno za proizvodnju tog istog papira, zbilja ćete se brzo poželjeti prebaciti na „bespapirni“ režim.

Za tonu papira potrebno je posjeći 17 stabala

Da bi se napravila tona papira (inače, u svijetu se samo za printanje godišnje potroši 50 milijuna tona papira), potrebno je posjeći 17 stabala. Da bi jedno drvo poraslo do svoje pune visine, potrebno je oko 50 godina.

Osim toga, svaka tona recikliranog papira znači uštedu od više od 1000 litara nafte, a papir se može reciklirati do 7 puta. Za proizvodnju recikliranog papira koristi se duplo manje vode i energije, a upravo time možemo spasiti itekako vrijedne šume, pluća našeg planeta.

smanjite potrošnju papira
Počnite odvajati papir u svom uredu jer se može reciklirati i do 7 puta.

S manje printera smanjite potrošnju papira u uredu

Dobar početak za smanjenje potrošnje papira u uredu jesu printeri koji printaju obostrano. Danas ih, srećom, ima puno više nego ranije. Prepoznat ćete ih po tome što imaju oznaku D na kraju svoga naziva. Sve što trebate je namjestiti obostrano printanje kao uobičajenu i jedinu poželjnu opciju.

Osim toga, možete smanjiti i broj printera u uredu (ovisno o tome koliki vam je ured, jasno). Međutim, svejedno je, nažalost, česta pojava vidjeti urede u kojima postoji jedan printer na jednog ili dva zaposlenika. Ako smanjite broj printera, to će utjecati na psihu zaposlenika. Mnogima se, naime, neće dati ustajati svako malo i printati nešto što ipak nije toliko bitno da bude na papiru.

Nabavite drugi monitor – isplati se

Možda se čini da je jednostavnije (i jeftinije) isprintati nešto na papiru nego što je nabavljati drugi monitor. Međutim, dugoročno se drugi monitor itekako isplati. Dodatni monitor će vam olakšati stvari tako što ćete na njemu čitati dokument dok ćete na svom primarnom monitoru raditi. Na taj način nećete stalno uključivati i isključivati tabove, dizati i spuštati prozore i dokumente i slično. Osim toga, najvažnije je što dokumente tako nećete imati potrebu printati.

smanjite potrošnju papira
Iako je nabava dva monitora skuplja opcija od printanja, dugoročno se itekako isplati.

Jedan list papira maksimalno iskoristite

Papir u uredu se koristi i za zapisivanje raznih podsjetnika i slično. Za takve stvari koristite papir koji je već iskorišten. Recimo, ako ste nešto greškom isprintali, nemojte bacati taj list papira. Iskoristite ga za zapisivanje ideja, podsjetnika i svega što vam je još potrebno.

Manje otpada znači kvalitetniji život.

Dogovorite s nama e-komunikaciju i osvojite brojne nagrade.