Koliko god da jedva čekate ljeto kako biste uživali u putovanjima, toliko vožnja po vrućini zna biti i naporna, a često i opasna. Zato, slijedite ove savjete i ne dopustite da vas sunce učini nervoznima.

Vožnja po vrućini ugrožava i sigurnost

Bez obzira ima li auto klimu ili ne, vožnja po vrućini nije nimalo ugodna. Baš kao što nije ugodna vama, nije ugodna ni vašem vozilu. Osim toga, brojna su istraživanja pokazala kako vozači za vrijeme velikih vrućina sporije reagiraju što može utjecati na sigurnost u prometu.

Zato, prije nego krenete na put, pročitajte koje sve sitnice možete uraditi kako biste olakšali i sebi, i svojim suvozačima, ali i svima drugima u prometu.

Pametno koristite klima uređaj

Klima uređaj. To malo tehnološko čudo koje je danas prisutno u gotovo svim automobilima itekako olakšava vožnju. Međutim, svejedno trebate znati kako rukovoditi s njim. Kada uđete u auto koji je cijeli dan stajao na suncu, najgore što možete uraditi je odmah “odvrnuti” klimu.

Temperaturu u autu regulirajte pametno – uz visoke vrućine vani, ne želite tijelu podariti još jedan temperaturni šok.

Naime, bitno je da vrućina nakupljena u autu što prirodnije nestane, barem njezin prvi val. Zato, prije nego počnete uživati u blagodatima AC uređaja, najprije minutu-dvije otvorite prozore. Osim toga, nipošto nemojte klimu podesiti na prenisku temperaturu. Jer, koliko god da vam to ugodno bilo, vrlo lako možete doživjeti temperaturni šok, a to sigurno ne želite…

Ugodna vožnja po vrućini i bez klime

U slučaju da niste sretnici čije vozilo ima klima uređaj, svejedno se možete rashladiti – pomoću mokrih krpa. Naime, stavite mokre krpe na ventilacijski otvor jer će to zrak koji izlazi iz njega učiniti hladnijim i ugodnijim.

Možete se rashladiti i pomoću leda. Postavite led (u vrećicama, dakako) na pod i pustite da koliko-toliko otpusti svoju hladnoću.

Pravite redovite pauze

Dok o dovoljnoj količini tekućine, najbolje vode, i nije potrebno govoriti, možda ne bi bilo loše napomenuti da redovito pravite pauze u vožnji. Ovo pravilo vrijedi za svaku vožnju u bilo koje doba godine, a posebice kada je vruće. Kava, protegnute noge i svjež zrak, ma kako vruće bilo, pomoći će vam da u vožnji ostanete koncentrirani i budni.

Prilikom dugih vožnja potrebno je povremeno napraviti pauzu i osvježiti se.

Izlizane gume opasne su na vrućem asfaltu

Baš kao što vama teško pada vožnja po vrućini, pada teško i vašem vozilu. Izlizane gume, posebice ako je auto opterećen teretom, itekako su opasne na vrućem asfaltu. Zato bi bilo pametno svaka dva tjedna provjeravati tlak u gumama. Osim toga, rezervna guma obvezni je dio opreme pa nemojte ni to smetnuti s uma.

Bitno je da vam je vožnja ugodna, ali još bitnije da je sigurna.

Kliknite i istražite ponudu osiguranja za automobile.