Putovanja nam donose prilike, prijateljstva, znanja i prizore vrijedne divljenja. Zato kažu da bi svatko trebao doživjeti barem djelić svijeta.

Znamo, ponekad se to čini nemogućim, no lakše je ako na umu imate savjete iskusnih putnika. Preostaje vam samo da odredite pravi trenutak i krenete putem novih iskustava i uspomena.

Razmislite o budžetu

Dvije su stvari poprilično sigurne. Prva je ta da gotovo svi imamo neku destinaciju iz snova, a druga ta da se za takva putovanja valja pripremiti. I to u svakom pogledu, a naročito financijskom. Dobro promislite i na papir iznesite sve troškove koji vam padnu napamet. Od avionskih karata i smještaja do prijevoza, ulaza u muzeje i noćnog života, svaka je kuna (preračunata u danoj valuti) izrazito važna.

Ako možda razmišljate o dalekim, čak i prekooceanskim metropolama ili egzotičnim otocima, a već unaprijed znate gdje ste ‘kratki’, vjerojatno je bolje da pričekate. Dok štedite, za mnogo si manje novce u vlastitom angažmanu možete osmisliti kraća putovanja, a ničega se pritom ne morate odreći.

vodic-za-putnike-pocetnike-03
Island, New York ili Šri Lanka – odaberite destinaciju po svojoj mjeri.

Odaberite destinaciju po svojoj mjeri

Dok su nekima avenije New Yorka i gejziri Islanda san još od djetinjstva, drugi pak sanjaju o živopisnosti koju nudi Šri Lanka. A možda i o svemu navedenom! O odluci, osim budžeta, odlučuje i sam trenutak, ali i vaši afiniteti, navike, čak i raspoloženje.

Dok razmišljate o budžetu, zato dobro promislite želite li u (vele)grad ili u osamu, žudite li za aktivnostima isprepletenom pustolovinom ili samo za opuštenim lješkarenjem u hladovini.

Provjerite putovnicu, ali i vizu

Vjerojatno znate, no nije naodmet ponoviti koliko je važno provjeriti ispravnost putovnice. Čak i ako vam se čini da je još uvijek valjana, radije izdvojite nekoliko sekundi i provjerite datum isteka. Danas često na kraća putovanja idemo koristeći se isključivo osobnom iskaznicom. Svejedno datum isteka zna promaknuti, pa vrijedi isto pravilo.

Ovisno o destinaciji, ne zaboravite potražiti i detalje eventualnog viznog režima, ali i postoji li potreba za cijepljenjem prije ulaska u zemlju. Informacije često nije lako naći, no savjetujemo da ih potražite kontaktiranjem veleposlanstava ili pak u grupama zaista iskusnih putnika na društvenim mrežama.

Rezervirajte (jeftin) let

Putovanja nikad nisu bila ugodnija, ali i jeftinija, pogotovo ako planirate letjeti. Niskotarifne aviokompanije u pravilu nude iznimno povoljne karte, a ako ponudu gledate dovoljno rano, možete naletjeti i na first minute prilike.

S druge strane, kažu da je, uz kupnju u zadnji čas, druga najgora opcija upravo prerana kupnja. Neka su istraživanja čak pokazala kako je karte idealno kupiti oko 42 dana prije samog leta. Na vama je da procijenite i pronađete zlatnu sredinu.

Puno je servisa koji će vam u tome pomoći, a vjerojatno najpoznatiji je Skyscanner.

vodic-za-putnike-pocetnike-02
Kad kupite avionske karte, upoznajte sve kutke aerodroma.

Upoznajte sve kutke aerodroma

Izvrstan je osjećaj kad konačno kupite avionske karte. Vjerujte nam, još je bolji kad uspješno savladate nepregledno prostranstvo zrakoplovne luke i pronađete put do svog izlaza. Da biste taj osjećaj što prije upoznali, osim same procedure prije leta, detaljno istražite i sve što možete o aerodromu s kojeg letite. Guglajte, čitajte forume, isprintajte mapu i pregledajte često dostupne interaktivne karte zrakoplovnih luka.

Ako ćete se na aerodromu morati nešto duže zadržati, predlažemo i da istražite što možete povoljno kupiti u duty free dućanima, ali i kakve lounge prostore imate na raspolaganju.

Pronađite idealan smještaj

Od hotela i hostela do privatnih apartmana, izbor smještaja zaista je velik. Iskusniji bi putoholičari uvijek rekli kako je na tom segmentu putovanja možda najpametnije uštedjeti.

Prije nego bukirate provjereno dobar, ali vjerojatno i skuplji hotel, predlažemo da pozornost obratite i na ponudu kvalitetnih, a cjenovno mnogo pristupačnijih hostela ili privatnog smještaja.

Uz Airbnb, u tu se svrhu možete poslužiti i stranicama poput Hostelworld i Hostelz, ali i raznim blogovima kojima su fokusu upravo putovanja.

Opustite se i istražujte

Neovisno o destinaciji koju ste odabrali, činjenica da ste sve isplanirali sigurno će vam donijeti osjećaj spokoja i bezbrižnost prije puta. No, kad ste ograničeni brojem dana i sati koje provodite na nepoznatom terenu, važno je da unaprijed istražite što sve želite vidjeti i doživjeti.

Možda neobično, no zanimljiva mjesta izvan uobičajenih turističkih ruta možete pronaći pretragom društvenih mreža poput Instagrama ili Pinteresta. Do preporuka kafića, restorana, bistroa i mjesta za izlaske, ali i drugih detaljnih informacija lako ćete doći na stranicama kao što su TripAdvisor i Happy Cow. Naravno, nešto vremena odvojite i za to da se jednostavno prepustite spontanom obilasku lokacije.

vodic-za-putnike-pocetnike-01
U Tunisu je cjenkanje dio kulture.

Poštujte kulturu zemlje

Nastojte se upoznati s običajima države u koju putujete. Primjerice, u nekim arapskim zemljama zabranjeno je iskazivanje bliskosti s partnerom, dok u Bugarskoj kimanje glavom znači negaciju, a odmahivanje lijevo-desno potvrdu.

U drugim zemljama, poput Tunisa, cjenkanje je pak dio kulture, ali i običaj koji ne želite propustiti. Ipak, budite na oprezu pa predmete nikad ne primajte u ruke prije nego se odlučite na kupnju.

Pobrinite se za svoju (i tuđu) sigurnost

Kao što već naslućujete, ljepotu putovanja i iščekivanja možete pronaći i u samoj pripremi. Ipak, kao i u životu općenito, neke situacije nikako ne možete predvidjeti. Uz sve velike i male planove, na svoju listu prioriteta zato svakako dodajte i putno osiguranje.

Kad su putovanja u pitanju, nema pravila. Osim potrebe da budete sigurni.

Ugovorite GRAWE putno osiguranje i budite mirni.