Prednosti kupovine putem interneta sve su brojnije, a sam je postupak vremenom sve ugodniji i sigurniji. I mi smo sigurni: samo neke od prednosti koje smo za vas izdvojili potaknut će vas da svoje vrijeme, umjesto na obilazak trgovina, utrošite na zdrave navike.

Priznali si to ili ne, materijalne stvari čine velik dio našeg svijeta. Ako bolje promislite, vrijeme za kupovinu i nabavku sigurno odvajate barem jednom tjedno, a neki od nas to čine i svakodnevno. Srećom, današnje nam vrijeme ipak pruža izbor, ali i priliku da svoj šoping obavljamo online.

Nije patetika, zaista štedite i novac i vrijeme

Prema Googleovom Potrošačkom barometru, čak 60% Hrvata internet koristi kako bi usporedili proizvode i cijene prije odluke o kupnji. Njih 32% traži i čita recenzije, a sve više njih i posljednji korak – kupovinu, obavlja online. Podaci pokazuju da tako kupujemo odjeću, obuću, elektroniku i druge predmete, ali i avionske karte. Prvi i osnovni je razlog, pretpostavljate, ušteda.

Ako ste već odradili svoju prvu online kupnju, također znate koliko je proces praktičan i brz. Ne trebate planirati slobodno popodne, pronaći i platiti parking, ne trošite gorivo (i vlastite živce) i ne hodate gradom po buri, snijegu ili kiši.

Brojne vam web stranice kao što su eBay, Amazon ili pak razne specijalizirane internetske trgovine omogućuju da željene proizvode pronađete po cijenama umanjenim za trgovačku maržu i uz dodatne popuste, što svakako nije zanemariva prednost.

Usto, česta besplatna dostava (koja će zbog najnovije Uredbe o prekograničnoj dostavi paketa i u slučaju naplate biti jeftinija i sigurnija), ali i sama činjenica da se nalazimo u Europskoj uniji dodatno olakšavaju odluku o online kupovini.

Samo klik ili dva do ogromne online ponude

Internet nije ograničen zidovima i policama dućana te prostorima skladišta, ali ni prilagodbom na tržišne zahtjeve određenih lokacija. Baš vam zato vaš browser otvara svijet u nepregledna prostranstva online ponude u kojoj možete pronaći, reklo bi se, od igle do lokomotive.

Na našem tržištu još uvijek nedostupne igračke i odjeća za djecu, hrana i oprema za kućne ljubimce, poznati brendovi dekorativne i preparativne kozmetike, čak i dodaci prehrani na vašoj adresi tako mogu biti već kroz nekoliko dana.

zasto-je-vrijeme-da-konacno-krenete-kupovati-online_unboxing
U nepreglednim prostranstvima online ponude lako ćete naći ono što vam odgovara.

Ako ste pažljivi, sigurni ste

Online kupovina nije bauk, ali naravno, slažemo se da zahtijeva i ponešto opreza. Prije svega, dobro procijenite samu web stranicu ili internetsku trgovinu iz koje naručujete. Ako vam već na prvi pogled ne ostavlja dojam sigurnosti, ne ustručavajte se proguglati forume ili raspitati kod prijatelja vještijih u online kupovini i zamoliti mišljenje.

Osim toga, provjerite postoji li na stranici dio posvećen zaštiti vaših osobnih podataka te potražite certifikate i omogućene načine plaćanja. Sigurnost i pouzdanost kupovine i plaćanja, web trgovine rado ističu putem oznaka poput “100 posto sigurna kupovina” ili, primjerice, “Verified by Visa”. Usto, obrazac plaćanja popunite samo osnovnim podacima, a potvrdu o kupnji (koju najčešće dobijete na mail) sačuvajte u svom pretincu elektroničke pošte ili, još bolje, u ladici.

Kad je o plaćanju riječ, najsigurnije je ono putem sustava PayPal. Nakon što se registrirate, navedeni servis pri kupnji čuva podatke s vaše kartice, ali i najčešće osigurava povrat novaca ako je ipak nešto krenulo po zlu. S druge strane, tu je i prepaid kartica koju možete zatražiti u svojoj banci, a netom prije šopinga uplatiti točan iznos koji vam treba. I pokriveni ste, jer ćete tako direktno spriječiti svaku mogućnost da vam s računa nestane vaša cijela plaća ili ušteđevina.

Ako kupujete putem društvenih mreža, naročito Facebooka, pripazite gdje ostavljate i kome šaljete svoje osobne podatke kao što su OIB i adresa stanovanja. Ništa manje bitno: ne klikajte baš na svaki prozor koji vam ‘iskoči’.

Informacije su sve, zato ne propustite priliku da se prije same narudžbe detaljno informirate i o načinu dostave, porijeklu robe, eventualnoj mogućnosti povrata, ali i mogućim dodatnim davanjima.

Upoznajte se sa svojim pravima

Kad je u pitanju internetska kupovina, istraživanja pokazuju kako samo polovica hrvatskih potrošača zna svoja prava. Tema je to koja je iz godine u godinu u sve većem fokusu javnosti, ali i institucija.

Kad konačno odlučite iskoristiti (ili samo još jače uživati) sve prednosti online šopinga, svakako prije toga pročitajte više detalja, informacija i savjeta o zaštiti vaših potrošačkih prava.

Online možete ugovoriti i putno osiguranje.

Budite spremni za svoje putovanje.