Prva asocijacija na zdravu osobu najčešće su mlade, snažne odrasle osobe koje se nalaze u svojim najboljim godinama života. Upravo je to prototip osoba koje se nalaze na brojnim naslovnicama letaka za raznorazne preglede.

Međutim, ironično je da baš takve osobe najrjeđe odlaze na preglede. Zašto bi odlazak liječniku trebao biti dio barem godišnje rutine svake osobe, pročitajte u nastavku.

Shvatite odlazak liječniku kao tehnički pregled

Istina, kronične bolesti kao što su visok krvni pritisak, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti i slično češće su kod nešto starije populacije. Međutim, danas je životni stil toliko promijenjen u odnosu na prije jedno desetljeće, da sve više mladih obolijeva od bolesti koje su prije bile „rezervirane“ samo za stariju populaciju.

Osim toga, prema nekim istraživanjima, u prosjeku manje od 30% odraslih (između 20 i 40 godina) posjećuje liječnika redovito, odnosno barem jednom godišnje. Dok razvoj neke bolesti ovisi, ne samo o životnom stilu, nego i o genetici, činjenica jest da nikada nije prerano uzeti kontrolu nad svojim zdravljem. Najbolji način za to je da odlasci kod liječnika postanu praksa.

odlazak liječniku
Prevencija je pola zdravlja, a tu polovicu zdravlja možete si osigurati jedino redovitim kontrolama i odlascima kod liječnika

Bolje redovito primati dobre nego prekasno loše nalaze

Baš kao što većina ljudi odlazi svome stomatologu barem jednom do dvaput godišnje, ista stvar bi trebala biti uobičajena i kada su liječnici opće prakse u pitanju. Možda je usporedba pregruba, ali redovite odlaske liječniku treba shvatiti kao redovite tehničke preglede automobila. Na kraju, svakako si trebate biti važniji od svog automobila.

Svakako će vam biti draže jednom godišnje pretrpjeti „dosadni“ pregled kako biste dobili uredne nalaze i dijagnozu savršeno zdrave osobe nego da godinama ne idete liječniku pa kad tada dođu rezultati da bude prekasno.

Odlazak liječniku pomaže vam da upoznate svoje brojeve

Znate li koliki vam je krvni tlak ili razina kolesterola u krvi? Više od jedne petine odraslih u svijetu nikada nije išlo mjeriti kolesterol u krvi. To što ste vi naoko fit, dobrog zdravlja, što vas ništa ne muči i sl., nažalost ne znači da su nalazi takvi.

odlazak liječniku
U slučaju bilo kakvih nenadanih i nesretnih slučajeva vrlo je važno da vaš medicinski karton bude izvor što recentnijih informacija

Visok kolesterol može „napasti“ i osobe koje su aktivne, koje se redovito bave rekreacijom. Kako biste unaprijedili svoj život, upoznajte svoje brojeve. Tako ćete na vrijeme znati i koje namirnice trebate izbjegavati, koje izbaciti, a koje ubaciti. S promjenama koje dovedete u život vrlo brzo ćete primijetiti itekakva poboljšanja.

Neka vaš medicinski karton stalno bude „updatean“

Redoviti godišnji odlasci liječniku prilika su da osvježite svoju anamnezu, odnosno zdravstvenu povijest. Ovo je važno jer u slučaju bilo kakve nezgode, liječnici će imati svježe informacije o tome što je s vašim zdravljem.

Zamislite situaciju u kojoj vam treba biti pružena liječnička pomoć, a liječnik ne zna jeste li na nešto alergični ili ne, jeste li imali kakva oboljenja u posljednje vrijeme, što vam od lijekova smije dati, a što ne. Kako biste spriječili te neugodne i nepotrebne komplikacije, redovito odlazite liječniku kako bi vaš medicinski karton stalno bio „updatean“.

Redoviti pregledi pola su zdravlja

Prevencija je pola zdravlja, kažu. Pola zdravlja si možete osigurati jedino redovitim pregledima. Danas je toliko bolesti kojima se ne zna uzrok, nego je jedini način da se izliječe njihovo otkrivanje na vrijeme. Podarite sebi zdravlje jer to nije samo najbolji dar vama, nego i svima onima koje volite i koji vas vole.

Stavite jednom sebe na prvo mjesto.

Osiguranje zdravlja najbolje je što možete uraditi za sebe.