Već 32 godine zaredom, 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Posvećen je svima koji slobodno vrijeme (a često i vještine te novac) nesebično ulažu i dijele s ljudima kojima je potrebna pomoć.

Ako mislite globalno, a još niste krenuli djelovati lokalno, možda je baš danas dan u kojem ćete doprinijeti i sebi i drugima. Kako? Evo nekih od načina.

Stječete iskustvo i obogaćujete životopis

Volonterski vam angažmani mogu otvoriti vrata prema prvim poslovima, iskustvu rada i stjecanju radnih navika. Bez obzira radi li se o volontiranju u parku prirode, azilu za životinje, neprofitnom radiju ili pak domu za djecu ili umirovljenike, takav rad donosi bogato i neposredno iskustvo.

Ako ne znate otkud biste krenuli i kako zapravo možete pomoći, za početak pronađite neki od brojnih volonterskih centara i kontaktirajte lokalne udruge. Angažmani zaista mogu biti raznoliki, od pomoći s papirologijom do rada na terenu.

Naravno, uvijek možete predložiti aktivnosti u kojima želite sudjelovati, poput bojanja ograde vrtića ili pomoći pri sađenju cvijeća. Ponudite im pomoć, ali i slobodno izrazite svoje afinitete i želje.

5-razloga-zasto-volontirati-znaci-zivjeti-bolje_sport
Volonteri na sportskim događanjima su od velike važnosti.

Upoznajete nove ljude i stječete prijatelje

Nikad ne znate koga vam život donosi i na koga možete naići. Samo po sebi, volontiranje je nesebična aktivnost ljudi koji mahom vole društvo, životinje, sport, boravak u prirodi i pozitivu u životu. Baš zato, na svakom vašem zadatku postoji mogućnost da ruku pružite novim poznanicima, pa čak i budućim prijateljima ili suradnicima.

Osim toga, volontiranje je odlična prilika da ojačate timski duh među svojim zaposlenicima ili samo provedete korisno i ispunjeno vrijeme s članovima obitelji svih uzrasta.

Učite nova znanja i usavršavate vještine

Volonterski su angažmani promjenjivi i često ovise o razdoblju o godini. Zato gotovo uvijek postoje zadaci u kojima možete izaći iz zone svog komfora i okušati se u nečem novom (i uzbudljivom, zašto ne).

Ako ste nekoliko godina unazad maštali o planinarskom penjanju, možda baš kroz volontiranje pronađete priliku da se okušate na užadi dok pomažete pri sitnom popravku i, na kraju krajeva, isprobate je li takva aktivnost za vas.

Ako svoj volonterski rad usmjerite na neku od udruga, uvijek možete naučiti i ponešto o vođenju papirologije, a možda i o odnosima s javnošću te marketingu na društvenim mrežama.

5-razloga-zasto-volontirati-znaci-zivjeti-bolje_skloniste
Volonterskim radom činite puno za korisnike, ali i za sebe.

Doprinosite i sebi i zajednici

Jedno je sigurno – nesebičnim radom činite velike stvari za sebe, ali i za druge. Prvenstveno, takva je aktivnost vrlo je važna pri oslobađanju od stresa, a posljedično i neprocjenjiva za zdravlje tijela i psihe.

Humanitarni karakter volontiranja sam po sebi doprinosi osjećaju ponosa i ispunjenosti. Takvim aktivnostima, malo pomalo unosimo i brojne pozitivne promjene u svoju neposrednu okolinu. Zahvalnost korisnika volontiranja, bili oni štićenici raznih centara ili pak napušteni psi, ne može se mjeriti ničime – osim osjećajem sreće i zadovoljstva.

Otvarate nove vidike

Često se uhvatimo u razmišljanju kako živimo dan za dan, sat za sat, ponekad i u potpunom automatizmu. Mnogi dobrovoljci volonteri zato kažu da su sa svojim angažmanom krenuli kad su u svojoj okolini primijetili potrebu, ali i osjetili unutarnji poriv da promijene svoju svakodnevicu.

Volontiranje nam donosi nekad toliko potreban dodir s realnosti, ali i podsjeća da stvari u životu ne valja uzimati zdravo i gotovo. Jednostavno, nauči nas cijeniti male stvari. One koje svi uvijek spominju, a rijetko zapravo vide.

Bile velike ili male, odluke oblikuju naše živote.

Mi vam možemo pomoći da donesete onu pravu.