Neki zero waste nazivaju trendom, drugi filozofijom i načinom života. No, većina se slaže da je to pokret kojim preuzimamo inicijativu, direktno utječemo na smanjenje količine otpada i kreiramo mnogo ugodniju, ljepšu svakodnevicu u svakom segmentu života.

Otpadom svaka priča završava – zero waste princip je nastavlja

Sam po sebi, ovaj pojam zvuči pomalo zastrašujuće. Kao nešto strano, pomodno i prolazno što oduzima mnogo vremena, zahtijeva puno planiranja, pred nas postavlja dodatne troškove. Zapravo, poanta je u potpunosti drukčija. Zero waste predstavlja krajnji cilj kojem se teži, idealnu situaciju u kojoj je svakodnevni otpad koji stvaramo sveden na potpuni minimum, odnosno uopće ne postoji.

Današnji je život, čega smo svi svjesni, dijametralno suprotan, a većinom i toliko udaljen od ostvarivanja scenarija o potpunom izostanku otpada. I dok zero waste predstavlja ideal, pokret koji je izrastao iz ovog pojma počiva na postupnom osvještavanju i malim, potpuno izvedivim koracima. Što možemo, praktično i jednostavno, učiniti u svom domu i uredu kako bismo barem donekle smanjili količinu plastičnih omota, boca i vrećica? Koje predmete možemo duže koristiti, prenamijeniti? I najvažnije, zbog čega bismo se u takav način razmišljanja uopće upustili?

zero-waste-02
Rješavanjem otpada, simbolički i doslovno, ostavljamo više prostora za zdrave odabire i navike.

Svijet se pokreće u tom smjeru, krenite i vi

Onečišćenje nastalo od strane ljudi, kao i opasnost za životinjski i biljni svijet doslovno se povećava iz dana u dan. Države i institucije u međuvremenu štetu nastoje smanjiti, poglavito kad su u pitanju oceani, mora i rijeke. Prvi mali, ali značajan korak po pitanju smanjivanja otpada doveo nas je do smanjenja korištenja jednokratnih vrećica za kupovinu. Bilo je dovoljno da Europska komisija 2015. ukaže na to koliko ih je lako izbjeći – i promjena se dogodila u glavama i životima čak 72% Europljana! Bitka protiv plastike krajem 2018. ušla je i u drugi krug, zabranom plastičnih štapića za uši, pribora za jelo i tanjura, slamki koje najčešće završavaju upravo u vodama.

Nula otpada za barem pet pozitivnih promjena

Osim što ćete promišljanjem o problematici otpada direktno dati doprinos ekologiji i održivom načinu života, poboljšat ćete i njegovu kvalitetu na barem 5 konkretnih načina.

  1. Nastojanje da kupujete manje upakirane hrane vrlo vjerojatno će vas dovesti do toga da kupujete više povrća, voća, da češće kuhate i manje jela bacate u smeće.
  2. To vas dovodi do činjenice da ćete u kratkom roku i vi i ukućani osjetiti pozitivne promjene na svom tijelu i zdravlju općenito.
  3. Kupovina sastojaka za obroke u rinfuzi oslobodit će vas gomilanja namirnica jer ih u svakoj nabavci možete kupiti točno onoliko koliko ih trebate.
  4. Umjesto niza kozmetičkih proizvoda odabrat ćete jedan, ali kvalitetom vrjedniji, pa se usput poštedjeti i otpada i pritiska na novčanik.
  5. Olakšat ćete si organizaciju kućanstva, riješiti se navike gomilanja, a dom pročistiti od suvišnih predmeta.
zero-waste-03
Ni platnene vrećice ne morate kupiti. Iskoristite višak platna koji vam već dugo stoji, a upute za šivanje pronađite online.

Predmetima pronađite novu svrhu

Ne znate li otkud krenuti, za početak se držite osnovnih principa održivosti. Smanjite neplansku i impulzivnu kupovinu, kupovne staklenke iskoristite kao teglice za jela, papir, miješani otpad i plastiku pravilno odvajajte… I već ste učinili mnogo! Zero waste će vas potaknuti da pronalazite kreativna rješenja, prenamjenjujete predmete, određujete što možete ponovno iskoristiti – čak i  prodati pa dobivene novce pametno uložiti u, recimo, komposter, kvalitetnije posuđe i sl.

Metalna britvica, platneni ulošci, drvena četkica…

Osim vlastitih ideja koje ćete zasigurno generirati, uz vas je i sva sila savjeta te inspirativnih “mini projekata” koji vas čekaju online, što na specijaliziranim web stranicama, što na Pinterestu i u sličnim internetskim kutcima.

Recimo, svoju kupaonicu već danas ili sutra možete pretvoriti u zero waste oazu. Riješite se jednokratnih britvica i uložite u jednu konkretnu, metalnu. Jednokratne higijenske uloške zamijenite višekratnim platnenim, kupovnim ili ručno rađenim (pronaći ćete ih u raznim grupama na društvenim mrežama i u online oglasnicima pa tako podržati i male hrvatske proizvođače!). Plastičnim štapićima za uši ionako je odzvonilo; poslužite se ekološkom alternativom od bambusa gotovo jednake cijene. Svidi li vam se ovaj materijal, odmah si priskrbite i prirodnu četkicu za zube, četku za kosu, slamku za smoothije i limunade.

zero-waste-04
Bambus, staklo, metal, reciklirani papir i platno vaši su prijatelji.

Otkrit ćete i svu ljepotu ručno izrađene kozmetike. Za teglicu domaćeg pilinga za tijelo trebat će vam samo 5 minuta vremena i 3 do 4 sastojka. Prazna teglica, šećer ili kukuruzna krupica, maslinovo ili kokosovo ulje i eterično ulje po želji (primjerice, ružmarin i naranča)… I spremni ste da sebi ili nekom drugom poklonite dobitnu kombinaciju njege i opuštanja.

Staklo i tekstil iz druge ruke

Kuhinja nije puno drukčija priča. Kava za van? Može, ali u vlastitoj šalici. Ponesite je u svojoj platnenoj vrećici, uz unaprijed pripremljen ručak serviran u staklenoj zdjelici. Možda ćete tu i tamo morati uložiti u poneki komad zero waste “opreme”, ali i sami ćete shvatiti kako se takva investicija isplati iz zbilja mnogo razloga. Kad jednom krenete, više ništa neće biti teško ni komplicirano!

Nastojte češće kupovati na tržnicama i u trgovinama koje nude rinfuzu, a u kupovinu ponesite papirnate vrećice ili još bolje, prazne teglice. Prilikom kuhanja sigurno će vam ostati nešto otpadaka povrća. Zamrznite ih za temeljac, iskoristite za juhu. Čak i ako ih samo kompostirate, postat će plodan humus i time ispuniti svrhu.

Neće vam nedostajati ni modne inspiracije. Zavirite u second hand dućane, online buvljake, sajmove razmjene i ne zaboravite na recikliranje odjeće. Osim što ćete pronaći izvrsne i unikatne komade koje u tom trenutku u gradu vrlo vjerojatno nosite samo vi, definitivno ćete i znatno uštedjeti.

Dugoročna štednja prvi je korak pametnog ulaganja.

Istražite mogućnosti fondovske police GRAWE INVEST 4U, osigurajte se i investirajte novac uz pomoć stručnjaka.